Kim Dzsongun katonái harcolnak Szíriában?

A szír ellenzék képviselői jelentették, hogy észak-koreai katonákkal találkoztak Aszad seregének soraiban. Ez nem lenne meglepő, de egyértelmű bizonyíték nincs rá.

Ha igaz a hír, nem ez lenne az első eset, hogy észak-koreai  katonák szír földre lépnek. Az együttműködés a kommunista állam, és az akkor szovjet- (ma orosz-) barát arab ország közt a hatvanas évek végén kezdődött. Az 1967-es és az 1973-as arab-izraeli háborúban is jelen voltak koreai pilóták Szíriában (25 illetve 30 fő), később koreaiak képezték ki a szír légierő pilótáit a hetvenes-nyolcvanas években.

A nyolcvanas években koreaiak részt vettek a szír különleges erők kiképzésében is – sőt, úgy tudni ott voltak 1982-ben, amikor a jelenlegi elnök apja brutális kegyetlenséggel verte le a hámai szunnita felkelést. Észak-Korea részt vett a szír hadsereg technikai fejlesztésében is,  ő újították fel a szírek T-54-es és T-55-ös tankjait,  ők adtak el a szír hadseregnek vállról indítható légvédelmi rakétákat, illetve a Scud rakétákhoz robbanófejeket. Az észak-koreai szakemberek részt vettek az – azóta leállított – vegyi és nukleálris fegyver-programban is.

A kapcsolatok motorja – állítólag – Kim Kjok Szik tábornok, aki jelenleg az észak-koreai fegyveres erők   egyesített vezérkari főnöke, de korábban évetizedeken keresztül  katonai attasé volt Damaszkuszban.

Az észak-koreai katonák részvétele a polgárháborúban egyelőre nem bizonyítható – egyetlen fénykép sem került fel az internetre, amely bizonyíthatóan őket mutatná.  Ellenzéki fegyveresek elbeszéléseiből hallani csak arról, hogy a szír kormányhadsereg soraiban  vannak  – tucatjával – többségében arabul tudó koreai katonák. . Ő úgy  tudják, hogy 2013-ban Kuszairnál, és később az aleppói harcokban is fontos részt vállaltak a koreaiak. Ezt megerősíti a Emberi Jogok Sziriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet. Legutóbb pedig Aszad al-Zúbi, a béketárgyalások egyik ellenzéki főtárgyalója erősítette meg, aki korábban a szír hadsereg magas rangú tisztje volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez