Keresztény várost készül felszabadítani a szír kormányhadsereg

Vasárnapra már Plamüra teljes teürletét sikerült elfoglalnia a szír kormányhadseregnek – az offenzíva ezzel azonban nem áll le. A következő lépés Karjatein visszavétele lehet, után pedig Deir ez-Zór felmenétse következhet.

Csütörtökön ígérte meg a Palmüráért külzdő szír parancsnok, hogy 48 róná belül véget érhetnek a műveltek. Gyakorlatilag igaza lett. Még csütörtök délután elfoglalták a romvárost és a szállodakomplexumot, péntekre bevették a város felett álló citadellát, szombaton este pedig gyakorlatilag a teljes város a szír kormányerők kezére került.  Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező emigráns szervezet megerősítette, hogy a városból az IÁ erőinek nagy része kivonult. Hozzátette, hogy a város keleti részén még fegyverropogás hallatszott vasárnap reggel.
Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója közölte: az Iszlám Állam mintegy 400 fegyverese halt meg a Palmüráért vívott harcban. Abder-Rahmán szerint a kormányerők győzelmével a dzsihadisták eddigi legnagyobb vereségüket szenvedték el, amióta 2014-ben kikiáltották “kalifátusukat”. Hozzátette, hog a kormányerők mintegy 180 fős veszteséget szenvedtek a többhetes harcokban.
A Damaszkusztól 205 kilométerre keletre fekvő Palmürát (arab nevén Tadmur) az IÁ 2015 májusában foglalta el. A szíriai kormányerők az orosz légierő és más szövetséges milíciák segítségével március elején indították meg offenzívájukat a város visszafoglalására.
Az OSDH korábban arról számolt be, hogy a Palmüra visszafoglalásáért indított hadjáratot a kormányerőkkel szövetséges Szukúr asz-Szahra milícia is támogatta, de iráni harcosok és a szintén az Aszad-rezsim mellett álló libanoni síita szervezet, a Hezbollah is aktívan részt vesz a hadműveletben.
Megfigyelők Palmüra fontos stratégiai fekvésére hívták fel a figyelmet. A település elfoglalásával Aszad erői kevesebb mint 100 kilométerre közelítették meg az IÁ fellegvárának számító északkeleti Rakkát. Palmürából fontos autópálya vezet a nyugaton fekvő Deir-ez-Zór várost körülvevő, nagyrészt az IÁ által uralt régióba, amelybe az Irakkal közös fontosabb határátkelők is tartoznak. Ezen a teürleten korábban a szyíriai kurd erők foglaltak el jelentős területekt – köztük a stratégiai jelentőségü al-Saddadi városát.
A TASZSZ orosz hírügynökség egy katonai forrására hivatkozva közölte, a kormányerők a győzelem biztosítása után tovább nyomultak a Palmürától dél-nyugatra fekvő el-Karjatein irányába. A forrás közlése szerint el-Karjateinben is megerősítették állásaikat a terroristák. A támadást megelőző légicsapások már megkezdődtek, és a kormányhadsereg két  hadosztályát és a Palürában is fontos zserepet játszó kormánypárti milicistákat  már át is vezényelték Karjateinhez. A városban jelenleg 15 000 civil lakos van –  lakosságának többségét korábban szíiria keresztények elkották, akiket az IÁ elűzött lakhelyükről. Ő azt ígérik, hamarsoan visszatérnek, mihelyt felszabadul a város.

A következő lépés pedig Deir ez-Zóra flemetése lehet. A vároös maga továbbra is az Aszadhoz hű erők kezén van, akiket azonban ostromgyűrűbe zártak a dzshadisták. A városba légi úton küldenek utánpótlást az orosz hadsereg szállítógépeivel. A nyugatról induló offenzívával egy időben minden valószínűség szerint a városban körülzárt szír egységek is megkísérlik majd a kitörést.  A városba érkezett -az al-Masdar news értesülése szerint – Ghasszn Taraaf tábornok és egy 100 fős elit egység, nekik és a 104. légidesszant brigádnak lenne a feladata állítólag a kitörés – és az egyesülés a nyugatról támadó egységekkel.

 

Más források ugyanakkor arra utalnak, hogy a Plamüra felszabadításában részt vevő egységek jelentős részét az északi frontra vezényelték – és a török határo fekvő, Dzsiszra al-Sughur bevételével bízták meg őket. A határvárost (amely amúgy Palmürához hasonlóan a világüörökség része) jelenleg az al-Kaidával kapcsolatban álló  al-Nurszra Front ellenőrzi.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez