Orbán adhatja át az új új-zélandi nagykövetséget

Az MTVA volt vezérigazgatója, Szabó László Zsolt lesz hazánk új-zélandi nagykövete. A wellingtoni nagykövetséget Orbán Viktor adhatja át.

Mint már korábban megírtuk, Wellingtonban nyílik meg a magyar nagykövetség, amelynek konzuli kerülete a csendes-óceáni szigetvilág egész területéri kiterjed majd.

Szabó László Zsolt 1999 és 2001 között az MTV első embere volt, akkor bizalomvesztésre hivatkozva távozott, miután nem sikerült konszolidálnia a köztévét. Ezután a kormány Ausztráliába küldte, a canberrai nagykövetségen kulturális attaséként tevékenykedett. A 2002-es kormányváltás után hazarendelték, mert a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen több MTV-s ingatlan eladása és hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az ügyészség 2003-ban megszüntette a nyomozást, arra hivatkozva, hogy az MTV 2001 végére bekövetkező helyzete és vesztesége nem Szabó kötelességszegő magatartásának következménye volt.

A Népszabadság információ szerint Orbán Viktor várhatóan még idén ellátogat Új-Zélandra, ahol még sosem járt magyar miniszterelnök, külügyminiszter is utoljára 1990-ben. A külügyi tárca szerint a wellingtoni nagykövetség létesítését a térségben kialakítandó hangsúlyosabb magyar jelenlét, a kereskedelmi-kulturális kapcsolatok erősítése és a jelentős új-zélandi diaszpóra indokolja.

Azt mondják, azért Szabóra esett a választás, mert nemzetközi kapcsolatok szakon végzett, több nyelven beszél és jól ismeri a térséget is. A wellingtoni nagykövetség körülbelül 400 millió forintba fog kerülni, 4 diplomata és 2 adminisztratív munkatárs fog ott dolgozni. A külképviselet várhatóan az év második felében éri majd el a teljes működőképességet, a nagykövetség átadásán valószínűleg Orbán Viktor is jelen lesz.

Forrás:HVG.hu

Kép:MTI/MTI / Honéczy Barnabás

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez