Orosz temploma lett a Repülő Spagettiszörnynek

Elsősorban nem a hívek, hanem a turisták számának növelésében reménykedik Nyizsnyij Novgorod legújabb temploma. Ebből is látszik, a Repülő Spagettiszörny Egyházát a legtöbben csak paródiavallásként értelmezik.

Kezdetben vala a spagettire és két húsgombócra emlékeztető természetfeletti lény, amely megteremtvén a világot, látá, hogy az jó – valahogy így kezdődhetne a pasztafariánusok, azaz a Repülő Spagettiszörny Egyház híveinek bibliája.

Az ősi időkhöz képest azonban jóval később, 2005-ben indult az irányzat Oregonból. Akkor háborodott fel ugyanis Bobby Henderson fizikushallgató, amiért Kansas iskolaszéke az evolúció mellett az intelligens tervezés oktatását is bevezette az iskolákban.

A vicces formába öntött tiltakozásból mára komoly tábora van az egyháznak világszerte. Oroszországban már majdnem 200.000-en vallják magukat pasztafariánusnak. Közülük kétségtelenül Andrej Filin a legismertebb, aki januárban elérte, hogy a jelen esetben vallási jelképként értelmezendő tésztaszűrővel a fején fényképezzék le jogosítványához.

Most újabb nagy lépést tettek a Repülő Spagettiszörny orosz követői: alig 250 km-re Moszkvától megnyitották első templomukat Nyizsnyij Novgorodban. Ez azonban nem feltétlenül önzetlen cselekedet. Legalábbis ezt sugallják a városi közösség alapítója, egyben üzletember Mihail Ioszilevics szavai:

„Nyitva állunk és várunk minden hívet más városokból, hogy a vendégeink legyenek. Ezért gondoljuk, hogy a projektünk megdobja Nyizsnyij Novgorod turisztikai lehetőségeit.”

A Russia Beyond the Headlines-nak tett nyilatkozata azonban más megvilágításba kerül, ha figyelembe vesszük a pasztafariánusok három alaptételét: kritikai elemzés, szabad választás és önirónia.

Kép: flickr.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez