Nagy lépés az egyháznak: tésztaszűrőt viselhet a jogosítványképén

Mit szólna, ha ismerőse bejelentené, hogy tésztaszűrővel a fején készítteti el következő igazolványképét? Ne döbbenjen meg, a Repülő Spagettiszörny Egyházának tagjaként joga van ehhez. Oroszországban is, bizonyította be egy januári eset.

A lenti Youtube-videón jól látható, ahogy az egyik moszkvai okmányiroda munkatársa nem nagyon tud mit kezdeni Andrej Filin kérésével: horgolt tésztaszűrővel a fején fényképezzék le a jogosítványhoz. Mivel az orosz férfi számított a döbbent arcokra, alaposan felkészült. Kérésének jogosságát enciklikával, egyházi adatokkal és jogszabállyal bizonyította.

Ha egy vallás nem engedélyezi nyilvánosan fedetlen fővel mutatkozni híveit, akkor egy 2009-es orosz törvény szerint a hatóságok fényképezhetik őket fejfedőben, ha az nem takarja el az arcukat. A Repülő Spegettiszörny Egyházának tagjaként hivatkozott erre Andrej Filin. Körülbelül félórás győzködés után el is érte célját, és boldogan ült a felesége horgolta tésztaszűrővel a fején az okmányiroda kamerája elé.

Később Twitter adatlapján mutatta meg a világnak különleges jogosítványát. Hogy valóban érvényes-e a dokumentum, arról a RIA Novosztyi állami hírügynökség érdeklődött. Annyit sikerült kideríteniük, hogy az okmányiroda valóban kiadta Filin tésztaszűrős jogosítványát.

Bár ez az első ilyen eset, Oroszországban már legalább 170.000-en csatlakoztak a Repülő Spagettiszörny Egyházához – legalábbis ez olvasható honlapjukon. Igaz, az egyház orosz közössége hivatalosan nincs bejegyezve.

A sokak szerint csak paródiavallásként számon tartott irányzatot az Oregoni Állami Egyetem fizikushallgatója, Bobby Henderson alapította 2005-ben. Így tiltakozott ugyanis Kansas iskolaszékének döntése ellen, amely az evolúció mellett az intelligens tervezés oktatását is bevezette az iskolákban.

Akkori nyílt levelében Henderson azt kérte, hogy a fenti két irányzat mellett a Repülő Spagettiszörnyről is tanítsanak. Hite és a később magukat pasztafáriánusnak nevezők szerint ugyanis kezdetben vala a spagettire és két húsgombócra emlékeztető természetfeletti lény, amely megteremtvén a világot, látá, hogy az jó.

Sokan lettek pasztafariánusokká világszerte az elmúlt tíz évben. Az igazolványképes akciót először egy osztrák férfi kérte az oroszhoz hasonló jogszabály alapján 2011-ben. A BBC beszámolója szerint a Repülő Spagettiszörny Egyháza történetének következő mérföldkövét decemberben érte el, amikor megkapta az esketési engedélyt az új-zélandi kormánytól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez