Transzszexuálisoknak, pedofiloknak, kukkolóknak tilos a jogosítvány

Újabb betegségeket vettek fel azok közé, amelyek alapján nem kapható autóvezetési engedély Oroszországban. A határozat többek között a nemi identifikációs zavarokat is tartalmazza, beleértve a transzszexuálisokat és transzvesztitákat is.

A belügyminisztérium adatai szerint 30.000-en vesztik életüket és 250.000-en sérülnek meg évente az orosz utakon. A szomorú statisztika javítására tett legújabb próbálkozás azonban vet fel némi kételyt.

Január 4-én publikálták azt a betegségeket felsoroló dokumentumot, amely alapján korlátozhatják a jogosítványok kiadását Oroszországban. A Dmitrij Medvegyev miniszterelnök által december 29-én aláírt listát az Egészségügyi Világszervezet meghatározásai alapján állították össze.

Eszerint mentális betegségnek, szexuális orientációs zavarnak minősül a transzszexualitás, a másik nemhez való tartozás igénye, vagy a transzvesztitizmus. Ugyanakkor a listára felkerült még a fetisizmus, a kukkolás, az exhibicionizmus, a pedofília, de olyan problémák is, mint például a játékszenvedély, a pirománia, vagy a kleptománia.

A “hogyan azonosíthatóak ezek a betegségek?” csak az egyik kérdés. A másik a szexuális kisebbségek jogaival kapcsolatos. „Ezen osztályozásba kerülő emberek törvényileg alkalmasak. Egyébként sincs semmilyen hatással a vezetésükre a szexuális orientációjuk”  – nyilatkozta Maria Bast moszkvai jogvédő a Szabad Európa Rádiónak. Szerinte ez a mostani határozat sok emberrel szemben erkölcstelen és diszkriminatív. Munkatársaival mindenképpen tisztázni kívánják a kérdést a Kreml emberi jogi bizottságánál és az Alkotmánybíróságnál.

Bár ezt a jogosítványügyet sokan összefüggésbe hozzák azzal a törvénnyel, amely kiskorúak körében tiltja a homoszexuális propagandát, az is igaz, hogy európai törvényalkotók és a szexuális kisebbségek jogvédői már felszólították az Egészségügyi Világszervezetet: ne minősítse mentálisan betegnek a transzszexuálisokat.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez