Még mindig van mit keresni – 3400 éves temetőre bukkantak Felső-Egyiptomban

Csaknem három és félezer éves nekropoliszt találtak svéd régészek Asszuánban – jelentette be az egyiptomi szaktárca.

Az Újbirodalom idjéből származó több mint 40 sírt Gebel El Szilszilánál fedezte fel dr. Maria Nilsson csapatata, a svédországi Lund Egyetemről. A temető délkeletre fekszik Szobek templomától, és északnyugatra IV. Amenhotep híres sztéléjétól, a Nílus keleti partján, és a feltárása csak most kezdődött. Először csak öt sírt vizsgálnak meg, ezeket alapos megfontolás után választották ki – mondja a régészek vezetője.

A sírok mellett egy kis szentélyre is bukkantak a folyóparton. Az előzetes elemzések azt mutatják, hogy a férfiakat, a nőket és a gyerekeket a temető különböző sarkaiban hantolták el, ez pedig arra enged következtetni, hogy a helyszín hosszabb időn át lakott volt.

Tomb-15-exterior

A sziklába vájt szentélyben kripták vannak apró helyiségekkel, ezek közül néhányban lépcsők vezetnek le egy négyszögletes szobába, majd egy bejárathoz, melynek mindkét oldalán kis járdák vannak, hatalmas kővel lezárva.

Naszr Szalama, az asszuáni és núbiai területek régészeti főigazgatója azt mondja, ezek a legrégebbi lépcsők, melyeket sírokban találtak, tehát a felfedezés fontos.

A Discovery News-nak dr. Nilsson arról beszélt, hogy a leletek nincsenek valami jó állapotban az erózió és a magas talajvízszint miatt. És hogy a sírok mérete és díszítése arra engednek következtetni, hogy gazdag és előkelő emberek temetkeztek ide. Emlékeztetett arra, hogy a magasrangú tisztviselőket, minisztereket, építészeket Thébában, az akkori fővárosban temették el, de Gebel el Szilszilában, ahol a mostani leleteket találták, kenotáfiumokat, álsírokat, üres síremlékeket állítottak nekik. Az egyiptomi halottkultuszban az egyazon személynek több helyen épített sírok mindegyike szolgálhatott kultikus célokat.

Tomb-2-exterior

A jelek szerint a most talált sírokat többször is kifosztották, az ókorban épp úgy, mint a 19. században.

A svéd csapat egyébként 2012 óta dolgozik Gebel el Szilszilában, tavaly decemberben három, ugyancsak 3400 éves szobrot találtak.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez