Sarm es Sejkben éjjel is a Nap világít

Már most az összes villamosáram 70 százalékát a napelemek adják a talán legnépszerűbb egyiptomi üdülőhelyen. Három hónap múlva azonban semmilyen más energiát nem fognak használni világításra a Vörös tenger partján fekvő nyaralóvárosban – mondja a dél-sínai kormányzó.

A következő napokban nem csak a nyaralók figyelnek majd a Vörös tengeri üdülőhelyre. Sarm es Sejkben tartja nagy nemzetközi befektetési konferenciáját március 13 és 15 között a kairói kormány. Amely abban bízik, hogy az esemény segít fellendíteni a 2011-es felkelés után lejtmenetbe kapcsolt egyiptomi gazdaságot, visszajönnek majd a poltikai instabilitás és a meggyengült biztonság miatt elmaradt befektetők és a turisták.

Az egyiptomi külügyminisztérium szerint már több mint 60 ország jelezte a részvételét. Fouda kormányzó arról számolt be Mehleb miniszterelnöknek, hogyan készülnek a konferenciára. Növényeket ültetnek mindenütt, és, ami még ennél is fontosabb, felturbózzák a biztonságot, térfigyelő kamerákkal rakják tele a várost.

Ez azért is fontos, mert az elmúlt 20 hónapban, azóta, hogy a hadsereg megfosztotta Morszi elnököt és a Muzulmán Testvériséget a hatalomtól, a Sínai félszigeten nagyon sok terrortámadást követtek el iszlamista csoportok, főként a biztonsági erők tagjai ellen. Ezek azonban többnyire az északi részen voltak, Sarm pedig a délin fekszik – nyugtatja a közvéleményt a kormányzó. Való igaz: a Vörös tengeri üdülőhelyek mindvégig biztonságos terepnek bizonyultak.

Visszatérve a napelemekre: a sarmi projekt része annak a nagy nemzeti tervnek, amellyel több lábra akarják állítani Egyiptomban az energiaellátást. Amely sok sebből vérzik, Kairóban és máshol is évek óta rendszeresek az áramszünetek, főként a nyári hőségben, amikor sokan használnak klímaberendezéseket.

Összesen 4300 megawatt teljesítményű alternatív energiaforrást teremtene a következő 3 évben a kormány egyedül a Nap és a szél erejének hasznosításával. De Kairó aláírt egy egyezményt Oroszországgal nukleáris erőmű építéséről is.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez