Megosztott anarchisták Egyiptomban

Csaknem egy éve már lehetett tudni a világhálóról és falfirkákból, hogy vannak. De igazából idén januárban tűntek fel először a kairói és alexandriai utcákon, fekete sálakban és símaszkokban. Belépőjük hangos volt: metrót blokkoltak, a Muzulmán Testvériség székházait gyújtották fel, körbekordonozták a tőzsdét, felüljárókat foglaltak el, és egy napra megszállták az egyiptomiak ügyes-bajos dolgait intéző hivatal, a Mugama épületét is. Morszi rendőrsége éppen úgy üldözte őket, mint most Sisi tábornoké. Terroristáknak tartja őket minden politikai erő. Ők az egyiptomi Black Bloc, a Fekete Blokk. Az eredeti, amely már nem is hívja így magát. Mert közben új csoportok jelentek meg ezen a néven, és lepaktáltak a hatalommal. 

Nem túl közlékenyek: nem bíznak senkiben. Korábban csak egyetlen interjút láttam velük. Abból az derült ki, hogy a 2011-es forradalom igazi örököseinek, az egyiptomi átalakulás új erejének tekintik magukat. Nincs egységes ideológiájuk, vannak köztük liberálisok éppúgy, mint mérsékelt iszlámisták. Lányok és fiúk egyaránt. Az a beszélgetés még a Muzulmán Testvériség országlása idején készült. Akkor azt mondták: a korrupt és zsarnok kormány megdöntése, az igazságszolgáltatás és a rendőrség megtisztítása a céljuk. Megbüntetnék azokat, akiknek a kezéhez egyiptomiak vére vagy pénze tapad. Nem kell tőlük félni, minimálbér és bérplafon bevezetését akarják, szociális igazságot, emberi jogokat és védelmet a vallási fasizmustól. Akkor a főügyészi hivatal arra kérte az egyiptomiakat: segítsenek letartóztatni a csoport tagjait, még akkor is, ha semmi mást nem tudnak felhozni ellenük, mint hogy fekete ruhát viselnek.

Azóta a feje tetejéről a talpára állt Egyiptom. Vagy fordítva. De ők folytatják. Most az alapítók közül sikerült megint szóra bírnia valakit egy, a Your Middle East-nek (is) dolgozó brit újságírónőnek. Az illető azt mondja: minden tekintélyelvű rezsim az ellenségük, nem csak a vallási, de a katonai köntösbe bújtatott is. Jóllehet anarchistának vallják magukat, nem általában vannak az állami intézmények ellen, hanem csak akkor, ha bizonyos erők kisajátítják azokat. A rendszer intézményeit szabotálják, nem a közösségekét.

Az eredeti Fekete Blokkot egy baráti társaság hozta létre egy éve, amikor egyik tagját megölték egy tüntetésen. Korábban is mindig ott voltak az első sorokban, de akkor elhatározták: nem hagyják magukat: szembeszállnak. Molotov-koktélokkal támadtak vissza, az akciókat filmre vették, és megosztották a neten. Így sokan szereztek tudomást róluk, miközben névtelenek maradhattak. Az emberek elkezdték támogatni őket, népszerűek lettek, de senkinek sem volt sejtelme arról, kik is ők. Még a testvérem is erről beszélt otthon, miközben nem is gondolta, hogy én is köztük vagyok – mondja az interjúalany.

Bár ők az igazi Fekete Blokk, már nem hívják így magukat. A nevet ugyanis ellopták tőlük. Sokan kihasználták az ismertséget és az arctalanságot. A Facebookon egyre több Black Bloc csoport jelent meg, és a hadsereg meg a katonaság többet meggyőzött közülük arról, hogy a szövetségeseik a hatalom elleni harcban. Több csoportnak fegyvert is adtak, ők ott voltak pédául a Rabaa al Adaweya mecsetnél is júliusban, amikor a biztonsági erők összecsaptak az akkor már megdöntött Morszi elnök híveivel. Őket, jóllehet több barátunk is köztük volt, mi árulóknak tartjuk: a forradalmat és a megölt barátainkat is elárulták. Így mi ma inkább arab anarchistáknak hívjuk magunkat – teszi hozzá.

4651858
Azt mondja, a céljaik változatlanok. Nem érdekli őket, milyen ideológiai van hatalmon, az alapvető emberi jogok a fontosak: az étel, a szabadság, az egészségügyi ellátás és az oktatás. Amíg ezek nem lesznek elérhetőek mindenkinek, ők folytatják. Most visszafogták a tevékenységüket. Ma Egyiptomban a hadsereg és a rendőrség áll harcban a Muzulmán Testvériséggel, mindegyik a hatalmat akarja. Ehhez nekik semmi közük. Most csak a hamis Fekete Blokk csoportok vannak az utcákon: azok, amelyek lepaktáltak a fegyveres erőkkel és a titkosszolgálatokkal. Mi most pihenünk, és készülünk a visszatérésre novemberben , annak a napnak az évfordulóján, amikor a barátunkat meggyilkolták. Akkor megmutatjuk a hadseregnek is, meg a Testvériségnek is, hogy újra harcba szállunk. Névtelenül és arctalanul – mondja az eredeti Fekete Blokk alapítója az újságírónak, mielőtt még egy utolsó ígéretet csikar ki arra, hogy a kiléte titokban marad.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez