Egyiptomban nem engedik levetíteni az Exodust

Az iszlám világban nincs nagy sikere azoknak a mostani nyugati filmeknek, amelyek bibliai történeteket dolgoznak fel. Ezeket ugyanis nem egy muszlim országban kerülnek tiltólistára, mivel vagy vallási, vagy történelmi szempontból komoly kifogásolni valót találnak bennük a hatóságok. Így járt az Exodus is.

“Ez egy cionista alkotás. A film azt próbálja meg elhitetni, hogy a piramisokat a zsidók építették” – jelentette ki az egyiptomi kultúraügyi miniszter, Gaber Asfour az egyiptomi al-Ahramnak. Szerinte a film azt az üzenetet közvetíti, hogy az egyiptomiak egy alsóbbrendű népcsoport volt a történelemben és mindent a zsidóknak köszönhetnek, s a minisztérium szerint az Exodus csak a “cionisták propagandáját erősíti”. Nem az Exodus az egyetlen film, amelyet ilyen okok miatt tiltottak be: 1998-ban az Egyiptom Hercege című animációs filmet szintén nem engedték levetíteni az észak-afrikai országban, mert ott is a zsidó rabszolgák építették meg a piramisokat és a fontosabb ókori épületeket.

A történészeken kívül az egyiptomi vallástudósok is bírálták a filmet, miszerint Mózes egy tábornoknak és hadúrnak, nem pedig Isten prófétájának tűnik, főleg amikor bot helyett kardot ránt és azzal választja szét a tengert. Ez a jelenet más szempontból is kivívta a vallástudósok nemtetszését. A film szerint ugyanis egy földrengés miatt vált ketté a Vörös-tenger és emiatt tudtak a zsidók átkelni száraz lábbal a tengeren, nem pedig isteni közbeavatkozásnak köszönhetően, ahogyan azt a Korán is írja.

Nemcsak Egyiptomban tiltották be eddig Ridley Scott 140 millió dolláros legújabb filmjét, amely Mózes életéről és a zsidók kivonulásáról szól. Marokkóban egy nappal a bemutató előtt döntettek úgy a hatóságok, hogy az Exodust mégsem játsszák le az országban. A marokkói cenzorok szerint a filmben ábrázolják Istent, amely az iszlám szerint tilos. Azt a jelenetet kifogásolták, amikor Isten – egy gyerek képében – találkozik Mózessel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez