Teljesen kifogyhat az ivóvízből Palau

Pár hét alatt teljesen kifogyhatnak a vízből a mikronéziai Palau lakói az El Ninóként ismert éghajlati jelenséget kísérő szárazság miatt – figyelmeztettek a helyi hatóságok hétfőn.

A körülbelül 20 ezer lakosú országban a múlt hónapban szükségállapotot hirdettek a szárazság miatt.

Az úgynevezett Nemzeti Válságtanács (NV) jelentésében meglehetősen borúlátóan fogalmazott a 241 szigetből álló köztársaság történetének egyik legsúlyosabb aszályáról.

“A jelenlegi vízkészletet figyelembe véve a fogyasztás mértékének változatlansága mellett két-három héten belül teljesen kifogyhatunk az ivóvízből” – figyelmeztetett a testület.

Pedig Palau fővárosában, Kororban napi alig három órán át van vezetékes víz, és az oktatási intézmények csak fél napig vannak nyitva, mert nem tudnak megfelelő mennyiségű folyadékot biztosítani a tanulóknak.

Az NV felvette a kapcsolatot a japán és a tajvani kormánnyal, amelyektől eszközöket és ivóvizet remél.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) várakozásai szerint a 2015-ben újra felbukkant El Nino az idei év első felében meghatározhatja a térség éghajlatát.

A Marshall-szigetek és a Mikronéziai Államok Szövetségének vezetése is szükségállapotot hirdetett, de Guam és az Észak-Mariana-szigetek lakossága sem látott sok csapadékot az utóbbi időben.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez