Hosszú, száraz nyár vár Puerto Rico lakóira

Szigorú vízellenőrzési rendszert vezettek be Puerto Ricón a szigetországot sújtó szárazság miatt. Ez emberek ezreinek zuhanyozási szokásai mellett a gazdasági életet – éttermeket, autómosókat, tisztítókat – is érinti.

 

A fővárosban, San Juanban élő több mint 160 ezer embernek csak minden második napon lesz lehetősége vízvételre otthonában. A hatóságok ugyanakkor azzal fenyegetnek, hogy ezt a korlátozást 36 órás vízszolgáltatási szünetekre is emelhetik, ha az ország legnagyobb víztározójában a víz mennyisége tovább csökken. Tilos megtölteni az otthoni medencéket is, ami a nyári szezon kezdetén érzékenyen érint sokakat.

Május általában a legesősebb hónap az országban, ebben az éven azonban a szokásos csapadéknak a tizede sem hullott. Ezt az El Nino hatásnak tulajdonítják, amely szárazságot és magas napi  átlaghőmérsékletet hoz.

Idén még áprilisban megdőlt a sokéves meleg rekord – utoljára a kilencvenes évek elején volt ennyire meleg errefelé. Az üzletekből eltűntek a palackozott vizek, a lakosság felvásárlásokkal készül a ,,nehéz nyárra”. A szárazság sújtja a szomszédos szigeten fekvő Dominikai Köztársaságot is.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez