Az azeri erők ismét Hegyi-Karabahot lőtték

Azerbajdzsán hétfőn ismét lőtte Hegyi-Karabahot – állította az örmény védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint az azeri hadsereg az éjszaka folyamán a feleket elválasztó vonal teljes szakaszán aknavetőkből és más fegyverekből hevesen lőtte Hegyi-Karabah lakott területeit és a hadsereg állásait.

Arcrun Oganeszján, az örmény védelmi tárca szóvivője arról számolt be, hogy korábban a hegyi-karabahi erők megsemmisítettek három azeri harckocsit.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) közölte, hogy a hét végi összecsapásokban 30 katona és három civil meghalt, valamint több mint kétszázan megsebesültek. Az OCHA jelentése szerint Hegyi-Karabahnak a harcok által érintett településein mintegy 14 400 ember él. Az iroda ugyanakkor nem rendelkezik adatokkal a terület infrastruktúrájában esett károkról, a kimenekített emberek számáról és humanitárius szükségleteiről sem.

Örményország és Azerbajdzsán az 1980-as évek vége óta konfliktusban áll egymással Hegyi-Karabah hovatartozása miatt. A többségében örmények lakta terület az 1990-es évek elején – Örményország támogatásával vívott – véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól.

Az 1994-ig zajló háborúban 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Karabah függetlenségét, de ezt csak néhány ország ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a karabahi enklávét, ahogyan lényegében Örményország is.

A háborús állapotokat az 1994 óta érvényes, Moszkvában kötött fegyverszünettel kívánták rendezni, azt azonban mindkét oldalon rendszeresen megsértik. Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribbá váltak az összetűzések a két ország fegyveres erői között.

Baku kilátásba helyezte, hogy diplomáciai megoldás híján képes és hajlandó akár erővel is visszafoglalni Hegyi-Karabahot, mire Örményország tudatta, hogy semmilyen azeri katonai akciót nem hagy megválaszolatlanul.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez