Vészhelyzet – Elromlott az egyetlen sugárkezelő gép Ugandában

Teljesen tönkrement az életmentő készülék, amellyel rákos betegeket lehetett kezelni. Ugandában ez volt az egyetlen ilyen eszköz, ezért több ezer betegnek most várnia kell a kezelésre, amig sikerül újat szerezni. Egy sugárkezelő gép viszont nagyon sokba kerül, a kórháznak pedig nincsen elengedő pénze.

Az ugandai fővárosban, a Mulago Kórházban üzemelt az ország egyetlen sugárkezelő gépe, amit 1995-ben kaptak egy adományozón keresztül. A készülék viszont már akkor használt volt, és az évek során többször is elromlott, ezért komoly javításokra, illetve rendszeres karbantartásra szorult. A mostani hibát pedig már nem tudják kijavítani – mondta a kórház szóvivője, Christine Namulindwa a BBC-nek.

radio3Egy vadonatúj sugárkezelő gép ára körülbelül 1.8 millió dollár. A kórház már el is kezdett érdeklődni a piacon, hogy milyen gépet lenne érdemes beszereznie. A probléma viszont az, hogy az intézménynek nincs elegendő pénze ahhoz, hogy egy ilyen fontos eszközt önmaga finanszírozzon, ezért az Egészségügyi Minisztériumhoz fordultak segítségért – mondta Namulindawa, aki hozzá tette, hogy évente 44 ezer rákos beteget utalnak be hozzájuk, akiknek a 75 százaléka sugárkezelésre szorul.

img_0763

„Nagyon nehéz helyzetben vagyunk” – mondta a szóvivő, jelezve, hogy a legrosszabb a betegeknek, nekik ugyanis várniuk kell addig, amig meg nem érkezik az új gép. De hogy ez mikor lesz, azt még senki sem tudja. Mindenesetre a rákos betegek egy részén kemoterápiás kezelést lehet alkalmazni, vagy sebészi úton távolíthatják el a rosszindulatú daganatokat,  de ezek az eljárások nem minden betegen alkalmazhatók. Azoknak, akiken csak sugárterápiával lehet segíteni, az az egyetlen esélyük, hogy külföldre utaznak – de ez szintén sok pénzbe kerül, így csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Ugandához a legközelebbi ilyen működő eszköz pedig Kenyában található.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez