Nem fogja elhinni, mennyiért adták el ezt a képet

Mint mondják, a művészet a szemlélő szemében van, azok pedig, akik az interneten nézelődnek, sok mindent látnak. Tény, hogy a művészeti érték is jobban terjed így. Mégis hihetetlen, ami nemrég történt Dél-Koreában.

Április elején, a 17. szöuli aukción a többi között elárverezték egy koreai művész, Kim Hwan Gi (1913-1974) alkotását is. A festmény (Cím nélkül – 1970) jellemzően Kim utolsó éveinek stílusát tükrözi, amikor munkái már leginkább pontokból álltak.

A festményt 4,3 millió amerikai dollárnál ütötték le, ami több mint 1,7 milliárd forintnak felel meg. Ugyan nem ez a legdrágábban eladott festmény, de mégis elképesztő, hogy valaki ennyiért vett egy képet, melyet a laikus szem talán igen nehezen tud értelmezni, avagy értékelni. Persze mindenkinek más az igazi művészet és az érték, mindenkinek mást jelent egy-egy alkotás.

Az interneten a vélemények megoszlanak róla: van aki Picasso-hoz méri, van, aki egy petákot sem adna érte.

„Először azt hittem, ez csak egy átlagos festmény. De váratlanul csodás dolgot fedeztem fel. Ha az ember bámulni kezdi, a fények és a sötét részek hatása miatt a szem játszani kezd, és elkezdi olyannak látni, amilyennek szeretné. Mindenki azt fogja látni benne, amit akar. Talán ezért „cím nélkül” a címe. Ha jobban belegondolunk, ez így nagyon mély dolog” – írja az egyik kommentelő.

Ez a fajta érték pedig, úgy tűnik, valakinek megért több mint 4,3 millió dollárt, ami óriási elismerés a művésznek. Ön mit lát benne?

5e005df5

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez