Tűzszünet van, mégis harcolnak Jemenben

Tűzszünet kezdődött Jemenben helyi idő szerint vasárnap éjféltől a Szaúd-Arábia támogatta kormányerők és a síita húszi felkelők között, helyi lakosok ennek ellenére harcokról számoltak be az ország több részéről.

A húszik és szövetségeseik Szanaában bejelentették, hogy betartják a fegyvernyugvást. Órákkal a tűzszünet hatályba lépését követően azonban jemeni lakosok az ország több részéről nehéztüzérségi támadásokról, tűzpárbajokról és légicsapásokról számoltak be.

A felek közti megállapodás úgy szól, hogy a Kuvaitban április 18-án kezdődő béketárgyalásokig mindenképpen hallgatnak a fegyverek. A Reuters hírügynökség megfogalmazása szerint viszont csupán “kísérleti” jellegű tűzszünet lépett életbe.

Egy kormányzati forrás a Hszinhua kínai hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a fegyvernyugvás az ország hét tartományára érvényes. Más jelentések szerint a tűzszünet Jemen teljes területén hatályba lépett.

A jemeni fővárosban, Szanaában ritka, nyugodt éjszakát éltek meg a város lakói, azonban a Rijád vezette katonai koalíció az ország legalább három másik térségében folytatta bombázásait – mondták jemeni lakosok.

“Folyamatosan ágyúzzák a belvárost, illetve a külvárosokat és halljuk a robbanásokat az egész városban” – mondta egy lakos a dél-jemeni Taizz városából, amelyet a húszi lázadók már több mint egy éve ostromolnak. Egy másik lakó hozzátette: “Semmi sem változott”. A lakók szerint egy ember meghalt, öten megsebesültek az ágyúzásban.

A konfliktusban szemben álló felek egymást vádolták a tűzszünet megsértésével Taizzban. A szaúdi tulajdonban lévő pánarab hírtelevízió, az al-Arabíja szerint a nap folyamán a húszi lázadók ballisztikus rakétát lőttek ki, amit azonban még a levegőben sikerült megsemmisíteni.

Jemeni lakosok számoltak be arról, hogy a kormánycsapatok támogatására a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció légicsapásokat hajtott végre Taizz, valamint a szaúdi határnál fekvő al-Dzsavf tartományokban, illetve Szanaa határában.

Már a negyedik alkalommal született megállapodás fegyvernyugvásról azóta, hogy tavaly márciusban nemzetközivé szélesedett a jemeni belháború, vagyis amióta a Szaúd-Arábia vezette arab nemzetközi koalíció haderői légitámadásokat indítottak az ország északi részének zömét uraló – és Irán támogatását élvező – síita húszik ellen.

Azóta már több mint hatezren vesztették életüket Jemenben az összecsapásokban. A konfliktus fő oka, hogy a húszik elűzték a nemzetközi közösség által elismert jemeni elnököt, Abed Rabbó Manszúr Hádi államfőt a hatalomból. Szaúd-Arábia megpróbálja visszahelyezni tisztébe Hádit.

Az előző három tűzszünet a megbeszélések kudarca miatt hamar véget ért. Legutóbb az ENSZ szervezésében tavaly decemberben Svájcban ültek asztalhoz a felek, de nem értettek szót a politikai rendezésről, és csak abban tudtak megállapodni, hogy idővel ismét megpróbálkoznak dűlőre jutni.

Ez lesz az április 18-ra, Kuvaitba tervezett béketárgyalás, amely sikerének elemzők jobb esélyt jósolnak. Szaúd-Arábia már márciusban azt hangoztatta, hogy a jemeni háború közte és a húszik között a vége felé közeledik törzsi tárgyalások eredményeként.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez