Hullaházban dolgoztatják az ittas vezetőket

Thaiföldön az ittas vezetőket azzal büntetik, hogy halottasházban kell dolgozniuk. Kezdődik a thai újév, a Songkran ünnep, ami sokak számára egyet jelent az alkohollal.

A thai újév, vagyis a Songkran ünnep a világ egyik legnagyobb vízi csatáját jelenti, hatalmas parti az egész országban. Április 13-tól az utcán gyakorlatilag lehetetlen szárazon maradni. Egyfajta őrület veszi kezdetét, aki él és mozog, az ünnepel, fröcsköl. Vidéken inkább a hagyományok a mérvadók, de a városokban elszabadul a pokol. A dologból senki, még a rendőrök sem maradnak ki, kapja mindenki az áldást rendesen.

A rendőrség ezúttal azonban igyekszik jól felkészülni. Ilyenkor ugyanis nem csak kedves ünneplőkkel lehet találkozni, hanem például olyanokkal, akik a mulatozás hevében felöntenek a garatra, és nem félnek volán mögé ülni. Mivel az ittas vezetőket nehéz megfélemlíteni, akit most elkapnak, kénytelen lesz hullaházban dolgozni büntetésképpen.

A Songkran ünnep a világ egyik legérdekesebb és legszórakoztatóbban tűnő ünnepe, azonban a túl heves szórakozásnak vannak árnyoldalai is. Az ünneplés 7 napig tart, ezalatt becslések szerint átlagban 2,3 ember hal meg, és 60 sérül meg – óránként. Az ünnepet ezért „hétnapos veszélynek” is nevezik.

Songkran-crackdown-on-drunk-driving

Az ünneptől függetlenül is Thaiföld a második a világon a közúti balesetek gyakoriságát tekintve. A szakértők attól tartanak, hogy a helyzet csak rosszabb lesz. A kormány az év elején már jelezte, hogy az ittas vezetők járművét lefoglalják az ünnep idejére, de a múlt héten bejelentették a sokkoló büntetés tervét is.

„Az ittas vezetőket a bíróság közmunkára kötelezi egy hullaházban” – mondta a rendőrség szóvivője. „A célunk ezzel az, hogy elrettentsük az embereket, fizikailag és mentálisan is sokkoljuk őket”- tette hozzá. „Amikor a hullaházban kell mosni a testeket, és szerveket kell cipelni, remélhetőleg szenvedni fognak, és megértik, hogy mennyire fontos a biztonság az utakon.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez