Már a tálibok is besokalltak az Iszlám Állam terrorjától

Több tucat tálib harcos hagyta ott az Iszlám Államot, mert a rettegett terrorszervezet már nekik is elfogadhatatlanul erőszakos és kegyetlen volt. Két, komoly harctéri tapasztalattal rendelkező tálib harcos a CNN-nek beszélt arról, hogy mit éltek át, milyen borzalmakat kellett elviselniük, amig az Iszlám Állam zsoldjában álltak.

Arabistan és Zaitoun korábban Afganisztánban harcoltak, de miután az Iszlám Állam toborzói felbukkantak az ország keleti részén, csatlakoztak hozzájuk. Ők és sokan mások azért döntöttek úgy, hogy az ISIS zsoldjába álnak, mert jó fizetést és jó fegyvereket ígértek nekik. Akkor még nem tudták, hogy amit átélnek majd, az még afganisztáni tapasztalataikat is felülmúlja.

„Imádják a lefejezéseket” – mondta Zaitoun a CNN-nek, hozzátéve, hogy szemtanúja volt, amikor hét embert, köztük egy pakisztáni tálib harcost fejeztek le nyilvánosan egy piacon az Iszlám Állam hóhérjai. Mindkét harcos elmondta, hogy sokkolta őket az ISIS harcosainak szadizmusa, ami már számukra is sok volt. Megdöbbenéssel tapasztalták azt is, hogy meggyalázták a holttesteket, és még arra sem voltak képesek, hogy iszlám előírások szerint, normálisan eltemessék muszlim áldozataikat. A terrorszervezet ráadásul úgy halmozta fel vagyonának egy részét, hogy tudta, kik a gazdag emberek a környéken, őket megölték, otthonaikat pedig kifosztották. Mindent, ami értékes és mozdítható volt, elvittek. A szegényeket sem kímélték, őket erőszakosan besorozták, és harcra kényszerítették. Sok választásuk nem volt, mert megölték őket, ha ellenálltak.

Az Iszlám Állam Afganisztán keleti részén több kiképzőtábort is létesített, ezért nem véletlen, hogy sok tálib harcos csatlakozott hozzá. A tálibok ugyanis tapasztalt és képzett harcosok, egy részük már a szovjet megszállás idén harcolt, majd az amerikaiak ellen is küzdött. Ők is fanatikus iszlamista harcosoknak számítanak, sokáig az al-Kaida támogatását élvezték. Oszama Bin Laden, az al-Kaida egykori vezetője és alapítója ráadásul hosszú évekig Afganisztánból irányította a terrorszervezetet, amely ma az Iszlám Állam vetélytársának számít. Az ISIS azonban nemcsak Afganisztánban, hanem Pakisztánban is megvetette a lábát. A Kunar és Nangahar tartományokban harcoló lázadó milíciák közül többen is hűséget fogadtak neki, komoly aggodalommal töltve el a pakisztáni kormányt.

kép:Dailymail.com

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez