Ajtót mutattak az ISIS-nek a tálibok

A pakisztáni tálibok nemet mondtak arra, hogy az ISIS “kalifája”, Abu Bakr al-Bagdadi volna minden muszlimok globális vezére. Pedig Bagdadi ezt állítja. Előzőleg már az afganisztáni tálibok is ajtót mutattak neki. Inkább hatalmi, mint ideológiai okokból.

A pakisztáni tálibok a hét végén adtak kosarat közleményükben Bagdadinak – jelentette a Reuters. Előzőleg már az afganisztáni tálib vezérkar is nemet mondott, azután, hogy mindkét országban több, alacsonyabb rangú tálib vezető is letette a hűségesküt az ISIS-nek és vezetőjének.

Az ISIS tavaly nyilvánította “kalifának”, vagyis az “Iszlám Állam” vezetőjének Bagdadit, aki globális kalifátus létrehozását hirdette meg, önmagával az élén.

Sokan úgy vélik: a pakisztáni tálib mozgalom vezetői, akik Nawaz Shariff kormányának megdöntésével egy, a saríára épülő államot akarnak alakítani, bizalmatlanok az ISIS-szel szemben: úgy gondolják, hogy az Iszlám Állam ambícióinak semmi közük Dél-Ázsiához.

“Bagdadi nem lehet kalifa, mert az iszlámban a kalifa az egész muzulmán világ vezetője. Bagdadi viszont nem: csak bizonyos embereké és bizonyos területeké” – áll a pakisztáni tálibok nyilatkozatában. Ami arra is kitér, hogy Bagdadit nem az iszlám törvények alapján választották meg, ráadásul olyan fontos muzulmán országokban, mint Egyiptom, Líbia, Jemen vagy Afganisztán kicsi a befolyása.

A pakisztáni tálibok, bár a nevük azonos, az afganisztániaktól külön működnek, jóllehet laza kapcsolat van köztük.Tavaly év végén néhány szakadár csoportjuk letette a hűségesküt az ISIS-nek, és kisebb parancsnokok arra utasították az embereiket, hogy csatlakozzanak Bagdadinak a globális iszlám kalifátus létrehozására indított hadjáratához.

A pakisztáni hatóságok mindazonáltal úgy vélik, hogy az ISIS-től egy pakisztáni csoport sem kap pénzügyi támogatást.

Afganisztánban ugyanakkor tattanak attól, hogy amint az amerikai csapatokat kivonják az országból, iszlamista csoportok próbálják majd betölteni a biztonsági vákumot – olyanok, mint a Hakkani hálózat, vagy éppen az ISIS.

Visszatérve Pakisztánra: az ottani tálib mozgalomban kemény hatalmi harcok folynak mostanában, a 2013 végén hatalomra került Fazlullah mullah fennhatóságát például a befolyásos Mehsud törzsi frakció nem hajlandó elfogadni. Az ISIS viszont, hogy globálisan terjeszkedni tudjon, kész kihasználni ezeket az ellentéteket, és mind több emberhez próbál eljutni a térségben, ahol nagyon sok fiatal munkanélküli vallja magáénak a heves nyugatellenességet, és kész arra, hogy fegyvert ragadjon az iszlámért.

A tálibok, hogy az ISIS befolyásának elejét vegyék, még az Iszlám Állam “barbárságát” is elítélték legutóbbi közleményükben, Pakisztánban és Afganisztánban egyaránt. “Bagdadi kalifátusa nem iszlám, mert egy valódi kalifátusban a valódi igazságosság az úr, miközben Bagdadi emberei sok ártatlan mudzsahedint (harcost) ölnek meg más csoportokból.”

Az afganisztáni tálibok már levelet is küldtek Bagdadinak, amelyben arra szólították fel, hogy álljon le az afganisztáni toborzásokkal, mert csak “egy zászlónak, egy vezetésnek” van Afganisztánban helye, ha vissza akarják állítani az iszlamista kormányzást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez