Még a Tálibok is fellépnek az Iszlám Állam ellen

Különleges egységeket állítanak fel Afganisztánban a tálib iszlamista szélsőségesek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemre, még nekik is sok, amit az iszlamisták tesznek.

A “tartalékos egységek” névre keresztelt tálib alakulatok Afganisztán keleti felén fognak állomásozni, ahol az IÁ különösen nagy befolyással bír. Jelenleg a szélsőséges szervezet a helyi fiatalság körében toboroz, illetve már toborzott harcosok kiképzését végzi. A “tartalékos egységek” fegyverzete és egyéb anyagi-technikai felszerelésének minősége jobb, mint a hagyományos tálib egységeké. A keleti Nangarhar és Kunár tartományok lakosai nagy létszámban csatlakoznak ezekhez az egységhez – folytatta a hírügynökség – amiket a tálibok egyfajta “csalétekként” használnak fel támogatói bázisuk kiszélesítésére.

A tálibok “hivatalosan” is hadban állnak a másik terrorszervezettel, ám erőfeszítéseik ellenére az IÁ fokozatosan szorítja ki őket az Afganisztánban az ellenőrzésük alatt álló területekről, a tálib fegyveresek és harctéri parancsnokok pedig sorban állnak át a rivális szervezethez. Így eshetett meg, hogy a néhai tálib vezér, Omár molla testvére, Abdul Manan molla is csatlakozott szeptemberben az IÁ-hoz a tálibok közötti belső hatalmi harcokat követően.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez