Elrabolta szerelme vőlegényét, 3,5 év börtönt kapott

A hazai lakodalmak elengedhetetlen kelléke a játékos menyasszonyszöktetés, ez viszont máshol véresen komoly. Ilyen hely Üzbegisztán is, ahol most megfordult a hagyomány: a vőlegényre csaptak le a rablók.

A Szamarkand megyében élő Nodir Abduhamidov szerelmes egy lányba, akit viszont máshoz készültek adni szülei. A fiatalember nem törődött bele sorsába, elhatározta, elrabolja versenytársát.

Az esküvő előtti napon nagybátyjával és unokatestvérével otthonából kihívták az utcára a vőlegényt, mondván gratulálni szeretnének neki. Meleg kézrázások helyett azonban betuszkolták egy autóba, késsel megfenyegették és elhajtottak vele. A vőlegényt még aznap előkerítette a rendőrség.

Az egy hónapja történt bűntényt már le is zárta a bíróság. A szerelmest 3,5, rokonait 3 év szabadságvesztésre ítélték – számolt be a Szabad Európa Rádió üzbegisztáni szerkesztősége.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, míg a közép-ázsiai államban ez volt az első vőlegényszöktetés, a menyasszonyok elrablása szokványos. Különösen Karakalpaksztán Autonóm Köztársaságban, ahol a nem kormányzati adatok szerint minden ötödik fiatal nő elrablása után megy férjhez.

A lenta.ru szerint nem feltétlenül a több százéves hagyomány, hanem inkább a szegénység miatt ennyire magas ez az arány. Az elrabolt nőn ugyanis már foltot hagytak a férfiak, (sokszor ez szó szerint értendő, mert megerőszakolják), így érte már nem kell kifizetni a borsos kalimot a családnak.

Bár az üzbég törvények szerint az emberrablást a törvény bünteti, a menyasszonyok esetében igen ritkán történik felelősségre vonás. Alig néhány eset jut el a rendőrségig. Sokszor azért nem állnak ki a lányok mellett családjaik, mert nagy szégyennek tartják, ha az „akaratos menyasszony” nemet mond a vőlegénynek.

Kép: pexels

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez