500 kilométer: biciklivel zarándokol az üzbég elnök sírjához egy nyugdíjas

Huszan-bobo csupán négy évvel fiatalabb a 79 éves korában, múlt pénteken elhunyt Iszlam Karimovnál. Sem hajlott kora, sem az utak minősége nem tántorította el attól, hogy több mint 500 kilométert biciklizzen az elnök sírjához, akivel hosszú éveken át levelezett.

A kelet-üzbég Namanganban mindenki csak Huszan-bobónak nevezi a 75 éves Huszan Hodzsibajevet. Huszan-bobo levélbarátja volt Iszlam Karimovnak – mesélte el a nyugdíjas a Szabad Európa Rádió riporterének.

Állítólag rendszeresen megírta az elnöknek a település égető problémáit. Karimov pedig, ha nem is tudott segíteni, mindig válaszolt. Sőt, szeptember 1-én szülinapi üdvözletét is rendre elküldte Huszan-bobónak.

Az idén már nem. Egyhetes találgatás után szeptember 2-án érkezett a hír, Iszlam Karimov elhunyt, másnap temették el Szamarkandban. Huszan-bobo elhatározta, elzarándokol a sírhoz. A több mint 500 kilométeres útra biciklin indult el hétfőn.

Azt tervezi, csütörtökön, de legkésőbb pénteken megérkezik a sírhoz és ott a Koránból olvas majd fel részleteket. Élelméről és szállásáról mindig az útjába kerülők gondoskodnak, akik boldogan segítik, hogy kifejezhesse tiszteletét az elhunyt elnöknek.

Hogy Huszan-bobo tényleg levelezett-e Iszlam Karimovval, nem tudta megállapítani a riporter. A biciklis gyászolót ugyanis útközben, 100 kilométerrel az indulás után sikerült szóra bírnia. Mindenesetre Huszan-bobo végig barátjaként emlegette az üzbég elnököt.

Kép: Google Maps

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez