Meghalt Üzbegisztán elnöke?

Iszlam Karimov életének 79. évében hunyt el Taskentben, miután két nappal ezelőtt agyvérzést kapott – tájékoztatott az orosz nyelvű közép-ázsiai hírportál, a Fergana. Az üzbég vezetés még nem erősítette meg a hírt.

A legidősebb közép-ázsiai posztszovjet államfő halálhíre kevéssel éjfél előtt érkezett. A Fergana szerint tegnap délután három és négy óra között érte az idős politikust a halál. Ugyancsak éjjel a RIA Novosztyi állami orosz hírügynökség bejelentette, üzbég kormányzati források cáfolják a hírt. Arról viszont hivatalos közleményt adtak ki, hogy Karimov a szombati agyvérzése után kórházi ellátásban részesül.

Hivatalosan ma délelőtt sem erősítették meg a halálhírt. Karimov lánya, Lola Karimova-Tilljajeva Instagramján alig egy napja megírta, hogy édesapja kórházban van és kérte a spekulációk kerülését. Azóta újabb bejegyzés nem érkezett közösségi oldalára.

Üzbegisztán diktatórikus politikai berendezkedésétől nem állna távol egy a Sztálin halálához hasonló forgatókönyv, amikor csak hosszú napok után ismerték el a hírt. Valójában nem maga a halál tényének megerősítése most az igazán érdekes, hanem az utódlás kérdése.

Az országot 26 éve kormányzó Iszlam Karimov olyan politikai rendszert épített ki, amelyben fontos szerepet adott saját családtagjainak. Karimovéknál azonban a hatalom korábbi várományosa, Gulnara Karimova jelenleg házi őrizetben van Taskentben. Véres harc indul-e hatalomért, vagy békés lesz az átmenet? Az is kérdés, hogyan reagál a váltásra a társadalom: vajon az 1990-es évek elejéhez hasonlóan megerősödhet-e a radikálisok mozgalma a Fergana-völgyben?

Kép: Iszlam Karimov (kremlin.ru)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez