Kómában az üzbég elnök?

Körülbelül 21 órán át volt eszméletlen Iszlam Karimov, jelentette egy ellenzéki üzbég szervezet január 29-én. A hírt csak ezen a héten kapta fel az orosz nyelvű sajtó, amelynek hitelességét sokan megkérdőjelezik, mondván a márciusi elnökválasztások közeledtével csak dezinformál az ellenzék.

„Az Üzbegisztáni Népi Mozgalom (ÜNM) kormányzati forrásai szerint tegnap, január 28-án este körülbelül 20:30-kor, vacsora után az elnöki rezidencián eszméletét vesztette Iszlam Karimov” – adta hírül a mozgalom honlapja, az Uzxalqharakati.com. A gyors orvosi segítség ellenére nem tért magához az elnök, majd csak másnap délután öt óra körül. Az ÜNM következő beszámolója szerint Karimov gyógykezelése még január 30-án is tartott, és még aznap ebéd után sem tért vissza a munkához.

Az üzbég hírportálokat szemlézve néhányuk ugyan említ kómát, de nem idén, és nem Karimovval, hanem tavaly, és Michael Schumacherrel kapcsolatban. Persze nem volna meglepő, ha a hazai média nem részletezné a világ egyik legkorruptabb diktátoraként számon tartott 77 éves elnök egészségi állapotát. Viszont az orosz nyelvű nemzetközi sajtó felkapta az ügyet, igaz csak február 4-től és különösebben egyikük sem kommentálja a hírt.

A közép-ázsiai államok híreivel foglalkozó Stanradar.com hírportál azonban annál inkább. Az általuk megkérdezett üzbég és orosz szakértők mindegyike erősen kételkedett az információ valódiságában. A cikk arra is felhívta a figyelmet, hogy az ÜNM szinte összes aktivistája külföldön él és így aligha lehetnek megbízható kormányzati forrásaik. A szervezet honlapját böngészve nem találtunk pontos adatokat arról, kik is ők valójában. A nyilvános számláló szerint pedig a kómás hírt, ami a legnépszerűbb írások listáját vezeti, eddig 4082-en olvasták.

A teljesebb képhez persze az is hozzátartozik, hogy a különböző nemzetközi jogvédő szervezetek és helyszíni beszámolók szerint sem kifogástalan az internetszolgáltatás Üzbegisztánban. Viszont ez csak az egyik tényező a sok közül, amelyek miatt antidemokratikusnak tartják az ország berendezkedését a világban. Így már jobban érthető, miért akarnák dezinformálni, ha csak keveseket is sikerül, a közvéleményt az idén március 29-re kiírt elnökválasztások előtt, amelynek egyik, és valójában egyetlen jelöltje Iszlam Karimov.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez