Wanted: ki kotyogott Karimov haláláról?

Emlékeznek augusztus utolsó napjaira, amikor azt találgatta a világ, vajon tényleg meghalt-e a 78 éves üzbég elnök? Hiába temették el szeptember 3-án, az abszurd történet folytatódik.

Augusztus 27-én indult meg a pletyka, hogy Iszlam Karimov agyvérzést kapott és kórházba került. Aztán két nap múlva már a haláláról is röppentek fel hírek, melyeket viszont az üzbég kormány nem erősített meg. Napokon át találgatta a világ, most akkor mi van.

Végül már török és orosz hivatalos források, illetve a Reuters is hírül adták az elnök halálát és majd csak ezután adta ki hivatalos közleményét Üzbegisztán – szeptember 2-án. Másnap Iszlam Karimovot Szamarkandban eltemették.

A nemzeti gyász után egy héttel jelentette a Szabad Európa Rádió üzbég szerkesztősége, hogy 12 embert őrizetbe vettek Namangan megyében. A vád: provokáló, a társadalmi rendet megzavaró üzenetek terjesztése az elnök haláláról a közösségi médiában.

A halálhír leginkább a Telegramon és a Whatsappon terjedt. Így az üzbég titkosszolgálat arra kötelezte a taskenti középiskolásokat és egyetemistákat, hogy töröljék telefonjaikról ezeket az alkalmazásokat. Ugyanakkor az internetkávézókban is szigorították az ellenőrzéseket és továbbra is keresik a neten pletykálkodókat. Ezt az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi is megerősítette üzbég belügyminisztériumi forrásra hivatkozva.

Feltehetően a hatalomváltással járó bizonytalanságok miatt törekszik információs vákuumban tartani a társadalmat az üzbég vezetés. Egy biztos, Üzbegisztán megbízott elnökének a miniszterelnököt, Savkat Mirzijajevet nevezte ki a kormány szeptember 8-án.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez