Reuters: meghalt Iszlam Karimov

Meghalt Iszlam Karimov üzbég elnök 78 éves korában, miután néhány napja agyvérzést szenvedett – jelentette a Reuters brit hírügynökség pénteken három meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva.

“Igen, meghalt” – mondta az egyik forrás a veterán üzbég vezetőre utalva, akit múlt szombat óta kórházban ápoltak.

A halálhírről szóló értesülést egyelőre sem az üzbég kormány, sem más hiteles hírforrás nem erősítette meg, a legtöbb hírügynökség a Reuters hírére hivatkozik. A közép-ázsiai ország kormánya mindazonáltal pénteken közölte, hogy az elnök állapota hirtelen súlyosbodott.

A Reuters egy kazah kormányforrásra hivatkozva arról is hírt adott, hogy Nurszultán Nazarbajev kazah elnök lerövidítette kínai látogatását, és szombaton Üzbegisztánba utazik, ami a brit hírügynökség szerint szintén arra utalhat, hogy a kazah kormány készül az üzbég elnök halálának bejelentésére.

Csütörtökön a hatóságok sürgősen mozgósították a köztisztasági dolgozókat Karimov szülővárosában, Szamarkandban, hogy tegyék rendbe a város központi utcáit – közölte egy helyi forrás. Egyes vélekedések szerint ez az államfő temetésének előkészületeit jelenthette.

A 78 éves Karimov múlt szombaton kapott agyvérzést az államfő kisebbik lánya, Lola Karimova-Tilljajeva szerint.

Az Afganisztántól északra fekvő, 32 millió lakosú, legnépesebb közép-ázsiai országot destabilizálhatja Karimov halála, ugyanis az elnöknek nincs fia, akit utódnak lehetne választani a hagyományosan patriarchális országban. Az elnök idősebb lánya, Gulnara azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy 2014-ben egyes sajtóhírek szerint házi őrizet alá helyezték. Karimov másik lánya, Lola hazájának nagykövete az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) Párizsban.

Kép: kremlin.ru

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez