Hivatalos: kórházban a 78 éves államfő

Öregszenek a közép-ázsiai posztszovjet államok vezetői, ami időről-időre felveti a kérdést: vajon ki követi majd őket? Közülük a legidősebb az üzbég Iszlam Karimov, akiről most csak annyi bizonyos, hogy kórházban van.

Szeptember elsején ünnepli 25 éves függetlenségét Üzbegisztán. A nemzeti ünnep rendezvényein mindig nagy lelkesedéssel vett részt Iszlam Karimov, olykor még táncra is perdült. Hogy ezt most csütörtökön is megteszi a 78 éves államfő, nem valószínű.

Szombaton indult meg a pletyka, hogy infarktust kapott Karimov. A közép-ázsiai hírekkel foglalkozó orosz hírügynökség, a Fergana az elnöki rezidencia körüli megerősített biztonsági jelenlétre lett figyelmes. Háromszoros rendőri és titkosszolgálati kordon húzódott az épület körül, ami még a nemzeti ünnep közeledtével is szokatlan. Szombat estére annyit neszelt meg a Fergana, hogy a több betegséggel is küzdő idős elnökhöz megérkeztek külföldi orvosai, akik jól ismerik kórtörténetét.

A találgatásokat persze senki nem erősítette meg – vasárnap délutánig. Akkor a miniszterek kabinetje közleményt adott ki: Iszlam Karimov kórházban van, az orvosok szerint teljes kivizsgálásra van szüksége. Ha a csütörtöki nemzeti ünnepen nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, akkor sejthetően komolyabb a baj. Mert bár korábban is röppentek már fel hasonló hírek (tavaly februárban például egy 21 órás kómát emlegettek), ezekre semmilyen hivatalos megerősítés nem érkezett.

Különösen az üzbég és a kazah közép-ázsiai államfők esetében kérdezgetik rendszeresen, vajon ki lesz az utóduk. Nurszultán Nazarbajev csupán három évvel fiatalabb Karimovnál. Mindketten olyan politikai rendszert építettek ki, amelyben fontos szerepet adtak saját családtagjaiknak. Karimovéknál azonban a hatalom korábbi várományosa, Gulnara Karimova jelenleg házi őrizetben van Taskentben.

Kép: Iszlam Karimov (kremlin.ru)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez