Egymilliárd dollárt sikkaszthatott az üzbég elnök lánya

Pár éve tart már a nyomozás Gulnara Karimova csalásai miatt. Az üzbég elnök első lánya feltehetően egymilliárd dollárnyi összeget harácsolt össze vesztegetéssel és zsarolással – derül ki egy szarajevói oknyomozó újságírói szervezet friss riportjából.

Valószínűleg sokkal szélesebb körű volt Gulnara Karimova állítólagos sikkasztási tevékenysége, mint ahogy azt korábban feltételezték – jelentette különböző dokumentumokra hivatkozva a szarajevói székhelyű Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

A korábban Üzbegisztán jelenlegi elnöke, Iszlam Karimov lehetséges utódaként számon tartott Gulnara Karimova ellen 2012-ben kezdtek nyomozni pénzmosás miatt Svédországban és Svájcban, és ő maga már hónapok óta házi őrizetben van Taskentben. Az OCCRP beszámolója szerint Karimova különböző összegek fejében segített cégeknek, hogy jogokat szerezhessenek Üzbegisztánban, Közép-Ázsia legnépesebb országában. Az egyik mobilszolgáltatótól (Uzdunrobita) például 20 százalékos felárat követelt 2001-ben, és világossá tette, hogy az ő támogatása nélkül a vállalat tönkremenne. Később ugyanennek a cégnek nagy részét több mint 100 millió dollárért adta el az orosz MTSz szolgáltatónak.

Az ügyben januárban jelentek meg újabb szereplők, a többségi norvég tulajdonban lévő Telenor és az üzbég VimpelCom. A norvég kereskedelmi minisztérium által a Telenornak akkor átadott információ szerint tranzakciók folytak a VimpelCom, a legnagyobb üzbég mobilszolgáltató és egy gibraltári társaság, a Takilant között, amely Gulnara Karimova rejtett érdekeltségeként működött. Az amszterdami VimpelCom egyharmada a norvég Telenor tulajdonában van, amely ellen egyébként már a holland, a svájci és az amerikai hatóságok is nyomoztak üzbegisztáni tevékenysége miatt. A VimpelCom elismerte: a múltban valóban dolgozott a Takilanttal, hogy frekvenciákat vásároljon Üzbegisztánban, de a korrupciós vádakat tagadta.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez