Kokalevelet vitt a pápának a bolíviai elnök

Evo Morales bolíviai elnök és egy amerikai elnökjelölt-aspiráns is a Vatikánba látogatott.

A kokacserje levelének fogyasztását ajánlotta Ferenc pápának a katolikus egyházfővel pénteken lezajlott találkozóján Evo Morales bolíviai elnök, aki mások mellett Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiráns társaságában részt vett a Vatikánban pénteken megrendezett, társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségekről szóló konferencián.

A II. János Pál pápa által 1991-ben kiadott, a társadalmi és gazdasági igazságosságról szóló enciklika 25. évfordulója alkalmából megtartott tanácskozást megelőzően találkozott a bolíviai elnök és Ferenc pápa. Morales három, a kokalevél pozitív egészségügyi hatásairól szóló könyvet ajándékozott a katolikus egyházfőnek és azt ajánlotta neki, hogy fogyassza a kokacserje levelét, mert hozzásegítheti életritmusa fenntartásához. Saját magát hozta fel példaként: mint mondta, ő rendszeresen fogyasztja, s neki is nagyon jót tesz.

A Vatikán közlése szerint a félórás egyeztetésen Ferenc pápa és Morales a bolíviai társadalom és gazdaság aktuális helyzetét vitatta meg. A tájékoztatás szerint az egyházfő nem tervezi, hogy a konferencia más résztvevőivel, például az Egyesült Államokban novemberben esedékes elnökválasztáson a Demokrata Párt színeiben indulni vágyó Sanders-szel találkozzon.

A konferencián elmondott beszédében Sanders elítélte a vagyonosok és a nincstelenek között tátongó szakadékot, és azt mondta, manapság nagyobb az egyenlőtlenség mértéke, mint száz évvel ezelőtt.

“Fenntarthatatlannak és erkölcstelennek kell bélyegeznünk és el kell utasítanunk a jelenkori gazdaság alapjait” – vélte Sanders, azt hangoztatva, hogy a világ népességének egy százaléka több vagyonnal rendelkezik, mint a fennmaradó 99 százalék együttvéve. A demokrata elnökjelölt-aspiráns bírálta az Egyesült Államok választási rendszerét is, ahol “a voksolást megvehetik a milliárdosok”.

Fotó: MTI/EPA/Pool/Alessandra Tarantino

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez