Újabb tehetséges, de hátrányos helyzetű gyerekeket segít a Csányi Alapítvány Életút Programja

A Csányi Alapítvány idén újabb negyvenöt tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermeket vett fel az Életút Programba, amely hosszútávú, komplex támogatást nyújt a résztvevőknek. Az új diákok csatlakozása tovább bővíti a jelenleg 300 tanulóból álló kört. Az újonnan csatlakozókat és az eddigi sikereket Kaposváron ünnepelték meg a diákok és az alapítvány vezetősége, a 11. Életút Napon.

A Dr. Csányi Sándor által alapított Csányi Alapítvány Életút Programja hosszú távon kíván segítséget nyújtani tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekeknek. A programba felvételt nyert 10 éves gyerekeket egészen diplomájuk megszerzéséig segíti az alapítvány többek között tehetséggondozó foglalkozásokkal, szociális támogatással, nyelvtanulási lehetőséggel. A diákok sikeréért több szakképzett pedagógus, mentor, családsegítő dolgozik.

IMG_6490

A program nem egyszeri segítséget nyújt a rászorulóknak, hanem lehetővé teszi, hogy a fiatalok képesek legyenek megteremteni saját sikereik feltételeit – mondta Dr. Csányi Sándor. Hozzátette, cél, hogy tágítsák a támogatottak körét, de csak akkor lépnek előre, ha biztosított egy-egy gyermek folyamatos segítése tíz éven keresztül.

„Bízom benne, hogy továbbra is sokan csatlakoznak programunkhoz támogatóként, így fenn tudjuk tartani a jelenlegi gyors bővülést, hiszen rengeteg fiatal tehetség vár még felfedezésre ebben az országban, akik a segítségünk nélkül nem kapják meg az elrugaszkodás esélyét.”

– mondta Csányi Sándor.

A képzéseket és programokat országszerte hat helyszínen, 17 tehetséggondozó csoportban tartották tavaly. A magas színvonalú alapítványi munkát 18 mentor, 57 fejlesztőtanár és 83 önkéntes segítette. Jelenleg 138-an részesülnek tanulmányi ösztöndíjban a legalább 4,5-ös tanulmányi átlaguknak köszönhetően.

A programhoz korábban csatlakozott tanulók közül 38-an felsőoktatásban, 11 fiatal felsőfokú szakképzésben, 91 diák pedig középiskolában tanul. Az elmúlt 11 évben 90 diák szerzett komplett ECDL (európai számítógép-használói) bizonyítványt, a gyermekek összesen 172 nyelvvizsgát tettek le sikerrel az évek során.

Az alapítvány együttműködik több partnerrel is annak érdekében, hogy minél több területen szerezzenek ismereteket a gyerekek. Az OTP Fáy András Alapítványának OK Központjával a pénzügyi kultúra fejlesztése a cél, az NI LEGO Programja révén a grafikus programozással ismerkednek, a MICROSOFT Magyarország segítségével a számítástechnika rejtelmeibe nyernek betekintést, a Polgár Judit Sakk Alapítványnak köszönhetően pedig a gyerekek logikus gondolkodását fejlesztik.

A program bővülésével három új helyszínen, Pécsett, Nagybajomban és Mohácson is 45 gyermek csatlakozhatott a programhoz. A Debreceni Egyetemmel közösen kidolgozott kiválasztási eljárás során nem csupán a gyerekek képességeit mérték fel, hanem egy pszichológiai vizsgálaton is részt vettek a jelöltek.

IMG_6487

Az alapítvány munkatársai úgy vélik, a gyerekek teljes körű támogatása csak a családdal való szoros együttműködés során valósulhat meg. Dr. Radoszáv Miklós, az alapítvány operatív igazgatója úgy véli,

„a jövő nemzedék nevelésébe fektetett munka nem csak az alapítványi programokon részt vevő több mint 300 gyermek jövőjére van pozitív hatással, hanem a szüleiknek tartott speciális foglalkozások, a testvéreiknek is szóló közös programok és a szociális juttatások révén a családjaikra is.”

Az alapítvány által szervezett Szülők Akadémiájának programjain a támogatott gyerekek családjai segítséget kapnak gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésekben is

Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta, a város évi 100 millió forintot költ tehetséggondozásra. A társadalmi felelősségvállalás ügyét fontosnak tekintő Kaposvár számára nagy segítséget jelent a Csányi Alapítvány munkája.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez