Csaknem ezer al-kaidással végeztek Jemenben

Visszafoglalták Mukalla kikötővárosát és megölték az al-Kaida több mint 800 feltételezett tagját a dzsihadista terrorszervezet ellen két napja indított dél-jemeni offenzívában – jelentette be hétfőn az országban harcoló, szaúdi vezetésű arab katonai koalíció.

“A hadművelet az al-Kaida több mint 800 tagjának és néhány vezetőjének halálával zárult”, a dzsihadisták egy része elmenekült – állította az arab koalíciós erők parancsnoksága az SPA szaúdi hírügynökség által idézett közleményében.

A jemeni hadsereg szaúdi és emírségekbeli különleges erők által támogatott offenzívájának célja az volt, hogy a kormány “visszaszerezze az ellenőrzést a korábban az al-Kaida által elfoglalt jemeni városok, mindenekelőtt a terrorszervezet egyik fellegvárának számító Mukalla felett” – tette hozzá a közlemény.

A város, amely Hadramaut tartomány székhelye, 2015 áprilisa óta volt az al-Kaida kezén.

“Bevonultunk a város központjába, és semmilyen ellenállásba nem ütköztünk az al-Kaida dzsihadistái részéről, akik nyugati irányban visszavonultak” – tette hozzá egy a francia hírügynökségnek a helyszínről nyilatkozó parancsnok.
Mukalla az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) olajban gazdag, az Arab-tenger partja menti területeinek a központja. A kikötőváros elvesztésével egyben a bevételeinek fő forrásától esnek el az iszlamisták.

Fotó: MTI/EPA/Jahja Arhab

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez