Építik első whiskyfőzdéjüket az oroszok

Francia sajt, belga csoki és olasz sonka – csak néhány finomság, amelyeket már jó két éve nélkülözniük kell az orosz vásárlóknak a szankciók miatt. A whisky is idetartozik. Viszont emiatt nem keseregnek, inkább nagy tettekre készülnek.

Az Ukrajna-politikája miatt Oroszországot sújtó nyugati büntetőintézkedések és az alacsony olajár miatt komoly nehézségekkel küzd jelenleg az ország gazdasága. A korábbi évekhez képest például 22,3 százalékkal csökkent a whisky importja, miközben a társadalom whisky iránti szomja továbbra sem csillapodik.

Hogy az importtermékek hiánya miatt ne maradjanak üresen a poharak, felépítik Oroszország első saját whiskyfőzdéjét – számolt be a kaliningrad.ru hírportál. A projektet a kalinyingrádi borászat és konyakfőzde, az Alliance-1892 igazgatója, Igor Kudrjavcev jegyzi.

Tervei szerint az új szeszfőzde az orosz whisky-piac 35 százalékát fedi majd le, és olyan államokba is exportál, mint például India vagy Kína. Addig azonban még sokat kell várni – írja az rbc.ru hírportál. Az összesen 13 millió eurós vállalkozás kulcsa, a szeszfőzde ugyan két év alatt felépül, de az ott készült nedű értékesítése csak 2021-től várható.

Jogosan vetődik fel a kérdés: hogyhogy eddig nem főztek whisky-t Oroszországban? Bár a hajlandóság már jó ideje megvolt, a törvényi keretek csak tavaly június óta adnak erre lehetőséget. Akkor legalizálták ugyanis a bármilyen búzából készült égetett szeszek előállítását.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez