Kincsvadászat az orosz tengerparton

Nem az égből, csak a tengeri viharral érkezett mannaként rengeteg borostyán Kalinyingrád partjaira. Néhány nappal ezelőtt nem Mózes szigorú szabályai, hanem a mínusz 6 fokos levegő és a háborgó hullámok akadályozták a harácsolást.

Nem szokatlan, hogy egy-egy kisebb borostyánt kimos a Balti-tenger Pionyerszkij partjainál. A hétvégén azonban az eddiginél jóval több és jóval nagyobb darabokat vetett a partra egy vihar. A váratlanul érkezett kincset a helyiek és a turisták is szedni kezdték – adta hírül az ITAR-TASZSZ hírügynökség.

A hirtelen támadt borostyánláz nem is annyira meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a sárgás-barnás ásványnak már  2-5 grammjáért is 500-600 eurót (körülbelül 160.000-190.000 forintot) adnak. Az viszont már érdekes, milyen körülmények között gyűjtötték be a kincset (lent a felvételen).

A kalinyingrádi Meteorológiai Szolgálat adatai szerint január 3-4-én 20-23 méter/szekundum volt a szél sebessége. A helyi hírportálok beszámolói szerint sem ez, sem a hideg nem tántorította el az embereket, sőt még bottal járó öregek és gyerekek is vadászták a borostyánt, és csupán az esti sötétség miatt tartottak szünetet.

Kalinyingrád megyében koncentrálódik a világ borostyánkészletének 90 százaléka. A helyi Jantarnij Kombinat évente akár 300 tonna nyersanyagot is feldolgoz.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez