Kilakoltatják az új orosz űrközpont macskáját

Nagy lépésre készül szerdán az orosz űrkutatás: először a történelemben saját területéről lő ki hordozórakétát. Ezt azonban közvetlen közelről nem nézheti végig az új orosz űrközpont egyetlen macskája.

Bár az űrverseny idején komoly eredményeket értek el a szovjetek, a rendszerváltás után lassult az orosz űrkutatás lendülete. Ehhez egyebek mellett az is hozzájárult, hogy a híres űrkikötő, ahonnan például Jurij Gagarin is elindult 1961. április 12-én, ma már nem számít saját területnek.

A kazahsztáni Bajkonurban működő űrrepülőteret jelenleg 2050-ig bérli Oroszország. Ennek árát viszont időnként megpróbálják emelni a kazahok. Ugyanakkor az is előfordult már, hogy biztonsági okokra hivatkozva igyekeztek blokkolni egy-egy programot.

Végül 2007-ben megszületett a döntés, az Orosz Távol-Kelet Amur megyéjében saját űrközpontot építenek. Akkor úgy tervezték, hogy 2015 júliusában hordozórakétát, 2018-ban pedig ember vezette űrhajót indítanak a Vosztocsnij elnevezésű űrkikötőből.

Ha késve is (az építkezést komoly korrupciós botrányok övezték), az első terv hamarosan megvalósul. Április 27-én moszkvai idő szerint 05:01-kor a Szojuz 2.1 rakéta három műholdat (Aiszt-2d, Lomonoszov műhold, SamSat-218) állít majd Föld körüli pályára.

Az ilyenkor szokásos előkészületekhez egy szokatlan feladat is járul. Ki kell költöztetni a debütálni készülő űrközpont egyetlen cicusát. Még korábban fogadta be a fekete állatot egy munkás, és az egyik startállvány közelében fészkelte be magát. Viszont szó sincs róla, hogy úgy rúgnák ki a macskát, ahogy bizonyos esetekben szokás.

Gondoskodnak róla, hogy biztonságos távolságból megcsodálhassa a szerda hajnalra tervezett kilövést – tájékoztatta a Vosztocsnij egyik forrása a RIA Novosztyi állami hírügynökséget. Ezt követően pedig új lakhelyet keresnek neki. Az sem kizárt, hogy az űrközpont egyik dolgozója befogadja.

Kép: kremlin.ru

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez