Az Iszlám Állam most jól kiszúrt a drónokkal Szíriában

Mit ér egy többmillió dolláros pilóta nélküli robotrepülőgép, ha nem tudja végrehajtani azt, amire tervezték? Semmit! Az Iszlám Állam egy olyan ötlettel állt elő, amivel rendkívül hatékonyan tudja megakadályozni a drónokat abban, hogy kémkedjenek utána.

Kifeszített ponyvákkal takarta le Rakka utcáit az Iszlám Állam, ezzel védekezve a drónok ellen, amelyek már számos konfliktusban bizonyították csapásmérő és információgyűjtő képességeiket. A drónokra szerelt kamerák ugyanis képtelenek átlátni a ponyvákon, nem tudnak olyan jó minőségű képet készíteni, ami hasznos lenne számukra. Ez pedig komoly problémát jelenthet a szövetségeseknek, mert így nagyon nehezen juthatnak információhoz az iszlamisták tevekénységéről Rakkában, amely a terrorszervezet fővárosának is számít Szíriában.

564ttt45te

Az Iszlám Államnak egyébként minden oka megvan arra, hogy féljen a drónoktól. Könyörtelen hóhérja, Dzsihád John is egy dróncsapás során vesztette életét. A támadás után ráadásul nem sok maradt a fanatikus iszlamistából, csak hamu és por. Az amerikaiak Szomáliában is hatékonyan likvidáltak terrorvezéreket drónok bevetésével. Az al Shabaab terrorszervezet vezérkarát gyakorlatilag már többször is sikerült a túlvilágra küldeniük az amerikaiaknak. A probléma viszont az, hogy minden likvidált terrorvezér vagy parancsnok helyére új lép. Szóval a végtelenségig lehet játszani ezt a játékot, anélkül, hogy bárki is győztesként vagy éppen vesztesként kerülne ki belőle. Ezért nem véletlenül mondja számos biztonságpolitikai szakértő azt, hogy levegőből háborút nyerni lehetetlen.

A ponyvákat természetesen nem a terroristák feszítették ki, hanem a lakosok. Sok választásuk nem volt, ráadásul a költségeket is nekik kellett állniuk. A terrorszervezet ugyanis felszólította a város lakóit, hogy minden ház fizessen 2000 szíriai dinárt (2500 Ft) a költségek fedezésére, mondván: a drónok nemcsak a harcosokat, hanem a civileket is megfigyelik. Ezért a lakosság érdeke is, hogy ne gyűjthessenek információkat róluk.

Steve Warren, az amerikai hadsereg ezredese a Newsweeknek elmondta, hogy nem újkeletű taktika, de arról már nem tett említést az amerikai tiszt, hogy a ponyvák hatékonyak lennének-e a drónok tevékenysége ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Vérfarkas

    fel kell szerelni mini lángszóróval a drónokat, az első sor felégeti a ponyvákat, a második már belát és kameráz. 🙂

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez