Ha szereti kutyáját, ne ölelgesse tovább!

A kutyák nyúzása és ölelgetése a világ egyik legjobb dolga – nekünk embereknek. Ez annyira egyértelmű, hogy még kutatásokat is végeztünk ennek bizonyítására. Csökkenti a stresszt és a vérnyomást, illetve növeli az oxitocin termelését. Egy dolgot azonban hajlamosak vagyunk elfelejteni: Vajon a kutyáink is annyira odavannak érte, mint mi?

A kanadai British Columbia Egyetem egyik professzora, a kutyaszakértő és pszichológus Stanley Coren úgy döntött, tesz egy szívességet a kutyáknak és megnézi, ők vajon mit szólnak az állandó szeretgetéshez. Az eredmény pedig pontosan az, amit szívünk szerint minden erővel elnyomnánk: a kutyáknak teljesen elege van az ölelgetésből.

A vizsgálathoz 250 random módon kiválasztott fotót használt fel, amin a gazdájuk karmai között szerencsétlenkednek kedvenceik. Ezután szisztematikusan átnézte a képeket és elemezte a rajtuk szereplő kutyák kommunikációját. Olyan dolgokból indult ki, hogy sokszor nyalogatták a szájukat, elkerülték a szemkontaktust és lehajtották a fülüket.

Bár Coren kutatása még nem publikálták, amikor korábban hasonló tanáccsal látták el az embereket az állatmenhelyek által véghezvitt vizsgálatok is.

Coren eredményei elég egyértelműek: a vizsgált kutyák 81,6 százaléka mutatta legalább egy jelét annak, hogy nem érzi jól magát és mindössze 7,6 százalékuk élvezte az ölelgetést.

A kutyák számára ugyanis az ölelés sokszor egyfajta bezártság érzetet jelent, amitől el akarnak távolodni. Persze előfordulhat, hogy kedvencünk éppen szereti ezt a fajta szeretgetést. Coren szerint az a legfontosabb, hogy minden erőnkkel törekedjünk észrevenni kutyánk jelzéseit.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez