Kanadában továbbra is a királynőre kell felesküdni

A kanadai állampolgárság megszerzéséhez a kérelmezőnek továbbra is a brit uralkodóra és a királyi családra kell felesküdnie, tehát jelen esetben II. Erzsébet királynőre. A Legfelsőbb Bíróság döntése alapján egyelőre senki nem lehet kivétel ez alól.

Kanada alkotmányos monarchia, ezért azoknak, akik elég sokáig élnek az országban ahhoz, hogy állampolgárságot is igényeljenek, esküjükben a monarchiának is hűséget kell fogadniuk. Akik eleve itt születtek, azoknak természetesen nem kell ezt megtenniük.

A Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott fellebbezésében egy izraeli, egy jamaikai és egy ír kérelmező próbálta kiharcolni, hogy velük szemben tekintsenek el ettől a követelménytől, vallási és lelkiismereti okok miatt. Egyikőjük így nyilatkozott: „Nem tudok olyat tenni, amiben nem hiszek. Azt akarom, hogy ez az egész valódi legyen, a valóság pedig az, hogy én csak Kanadához akarok hű lenni.”

Az igazságszolgáltató hatalom elutasította az ügyük tárgyalását, indoklás nélkül. A kormány jogi képviselete szerint a kérelmezőknek meg kell érteniük, hogy ennek csak szimbolikus jelentősége van. A brit korona az alkotmányt, a jogállamiságot és a véleményszabadságot jelképezi. Tehát nem kell szó szerint érteni.

Ausztrália Kanadához hasonlóan alkotmányos monarchia, de ott már 20 éve nincs ilyen szabály. Az észak-amerikai országban egyelőre még várni kell hasonló precedensre.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez