Kanadai tinédzser terrorista

A kanadai rendőrség letartóztatott egy kanadai 15 éves fiút, akit azzal vádolnak, hogy külföldre akart utazni, hogy ott harcolva segítse a terroristákat. A vád szerint az általa elkövetett rablásnak is az volt a célja, hogy az abból szerzett pénzből kiutazzon, és támogassa a nyugat ellen harcoló fegyveres erőket.

Belbiztonsági szakemberek szerint az egyik legnagyobb veszély a nyugati társadalmakra, hogy egyre fiatalabb emberek, szinte gyerekek csatlakoznak közülük a terroristák csapataihoz. Afrika egyes részein a gyerekkatonák igen elterjedtek, akik közül sokan még a 15 éves kortól is igen messze vannak. De a fejlett nyugat országaiból eddig egyáltalán nem volt rendszeres az ennyire fiatalok csatlakozási szándéka a szélsőséges csoportokhoz. Erre az új jelenségre fokozottan oda kell figyelni, mondják a szakemberek, mert ez az ilyen szervezetek népszerűségéről ad bizonyságot. És ez az a korosztály, akik mindeninél jobban befolyásolhatóak a terroristák által.
A most őrizetbe vett 15 éves fiú mindösszesen a második ember Kanadában, akit ilyen vádakkal illet a kanadai rendőrség. Őket a fiú apja értesítette, miután a radikalizálódás egyértelmű jeleit vette észre a fián. A hatóságok szerint a fiú betört egy szabóüzletbe és onnan ellopott 2000 dollárt. Ebből a pénzből akart kiutazni, és a maradékot odaadni tervezte a terroristáknak, hogy ezzel is az ügyüket támogassa.
A kanadai média beszámolt róla a múlt hónapban, hogy a fiú összebarátkozott a Saint-Jean-sur-Richelieu-ben történt katonagyilkosság gyanúsítottjával. Az volt az első eset Kanada történetében, amikor az iszlám dzsihádisták indítékával támadtak rá valakire.
Mohamed Hersi volt az első ember, akit elítéltek azért, mert a vád szerint csatlakozni akart egy terrorszervezethez. Ő a szomáliai milicistákhoz akart csatlakozni, amiért 10 év börtönre ítélte a bíróság.
A támadások azt követően erősödtek fel, hogy Kanada bejelentette, hogy részt vesz az Iszlám Állam elleni légitámadásokban. Októberben megöltek egy díszőrségben álló katonát Montreál közelében, és hasonló támadás volt Ottawában is. Az egyik merénylőnek sikerült bejutnia a kanadai parlamentbe is, de agyonlőtték a biztonsági erők emberei. A merénylők iszlám szélsőségesekkel rokonszenvezők voltak.
A kanadai belbiztonsági szolgálat szerint 93 terrorista gyanús személyt tartanak megfigyelés alatt az országban.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez