Hat kép, mielőtt elfelejtenénk: milyen gyönyörű is Jemen

Miközben a már több mint egy éve folyó polgárháború robbanásai és légicsapásai pokollá teszik a jemeniek életét, pusztítják természeti és építészeti örökségüket, vessünk egy pillantást arra, hogy milyen csodálatos hely is volt és lehetne az ország.

Jemen szépségeiről mindig is méltatlanul kevesen tudtak. Pénz és turizmusipar, PR híján olyan csodás helyek maradtak rejtve sokak elől, mint Szokotra, az India-óceán Galapagosa rengeteg egyedi növény- és állatfajával, vagy a mézeskalácsházak, a sziklaormokra épült települések. Most ablakot nyitunk közülük néhányra, jemeni fotósok képeivel.

jemeni1

Az országnak lenyűgöző történelme van, és rengeteg benne a lehetőség – a fotók sokat tehetnek azért, hogy ne csak a terror földjeként lássák a világban- vallja Ziryab Al-Ghabri. Aki mindent meg is tesz ezért.

jemni2

Például olyan éjszakai fotókkal, melyektől leesik az állunk. “Meg akarjuk mutatni, hogy kis dolgok is megváltoztathatják azt, ahogy a világot, az életet látjuk. Jóvá varázsolhatják a rosszat” – mondta a BarakaBits oldalnak adott interjúban.

jemeni3

Így van ez Yumna Al-Arashi fotóin is: a fények játéka az érzékeket szabadítja fel. És velük az életörömöt.

jemeni5

“Úgy érzem, a legtöbb jemeni élete senkit nem érdekel. Aligha tud bárki is, akinek nincs közvetlen köze hozzá, bármit az országról. Annyira távol van a kultúrák nyilvános színtereitől, pedig sok értelemben hatalmas” – mondja a fotósnő.

jemencím

Amira Al-Sharif azon kevés jemeni művészek közé tartozik, akit világszerte ismernek és elismernek. Hazája sokszínű kultúráját a nőkön keresztül mutatja be: szemük, arcuk, kezük, mozdulataik felvillantásával.

Amira Al-Sharif's Photojournalism Gallery 2010

“Ezek a nők tanítanak arra, hogyan nézzem a világot. Belepillanthatok az életükbe, látom, milyen kemények tudnak lenni, amikor gyereklányként vagy erővel kényszerítik férjhez őket, vagy elvesztik a jogukat a gyermekeikhez. Az igazságtalanság minden formájával találkoznak, és mégis magasan tartják a fejüket, nem siránkoznak. Megváltoztatnak téged is.”

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez