Magyar diplomata nyert fotópályázatot Japánban

A régi Japán rejtett és harmonikus együttélése a modern világgal. Ez volt a témája az idei „Japán egy diplomata szemével” fotópályázatnak.

Az egyik kép egy csendes Zen buddhista szerzetest ábrázol, élénk arany köntösben, miközben a  nyüzsgő utcán áll Tokióban. A képet Erdős Attila készítette, aki a magyar nagykövetség első beosztottja, vagyis helyettes vezetője. Idén a rejtett Japán volt a fő témája annak a fotópályázatnak, amiért a magyar diplomata Takamado herceg emlékdíjat kapott.

„Sok fényképet láttam már szerzetesekről korábban, de még sosem tapasztaltam a bokeh (elmosódás) ilyen széles körű és hatékony felhasználását” – mondta Hisako hercegnő, a néhai Takamado herceg özvegye, miközben dicsérte a képet. Erdős Attila a csütörtöki kiállításmegnyitón vette át a díjat Tokió Roppongi kerületében.

Azt mondta a Japan Times-nak, hogy a szerzetest naponta látta az úton, és szerette volna megragadni az ellenétet a békés életmód és a rohanó mindennapok között.

Hisako hercegnő, a verseny tiszteletbeli elnöke szerint a kép olyan jól komponált, hogy elvarázsolja szívünket és szellemünket.

Az emlékdíjat és a versenyt Takamado herceg tiszteletére hozták létre, aki 2002-ben hunyt el, és aki maga is fotós volt.

n-photocontest-a-20151010-870x580

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez