A palesztin külügyminiszter a Külügyi és Külgazdasági Intézetben

A Külügyi és Külgazdasági Intézet mostani vendége Dr. Riad Malki palesztin külügyminiszter volt. Az Intézet főigazgatója , Schőberl Márton bevezetőjében megemlítette , hogy Magyarország a palesztin-izraeli konfliktus mindkét szereplőjével jó viszonyt ápol, és úgy gondolja: a helyzet megoldása a két önálló állam lehetne.

nagykövetek az előadáson (1)
A palesztin külügyminiszter rövid itt-tartózkodása alatt tárgyalt többek közt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel és részt vett az első magyar-palesztin üzleti fórumon. Előadása elején megemlítette, hogy míg korábban a palesztin “probléma” volt a Közel-Kelet majdnem egyedüli nagy megoldandó konfliktusa, jelenleg van iraki, szíriai, jemeni válság – ezért országának dolgai háttérbe kerültek. Annak igazolására, hogy a helyzet ma is nagyon nehéz, felolvasta a reggel a Google-ről kigyűjtött közelmúltbeli híreket, melyek neki nem meglepőek, de jól tükrözik, hogy naponta vannak összetűzések, zaklatások, sőt például a halászhajóikra rá is lőttek Gázánál az izraeli haditengerészek.
Dr.Riad Malki palesztin külügyminiszter és Marie Antoinette Sedin palesztin nagykövetasszony
Kiemelte, hogy a 600 izraeli ellenőrzőpont miatt a közlekedési idő kiszámíthatatlan az egyes területek között, ami nagyon megnehezíti a palesztinok életét. Nagy szükségük van a nemzetközi támogatásra céljuk eléréséhez, a kétállami megoldáshoz. Sajnos, az amerikai közvetítési kísérletek kudarcot vallottak, és hát vannak belső problémáik is – mondta. Ezk megoldására Dohában tárgyal egymással a Fatah és a Hamász.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez