57 éve nem volt ilyen: nemzetközi divathét Kubában

Lassan egy éve már, hogy rohamosan olvad a jég a kommunista Kuba körül. Az enyhülés újabb jele, hogy Barack Obama és a Rolling Stones után most a világ egyik legnagyobb divatháza, a Chanel is ellátogatott Havannába.

Miután a forradalom teljesen leszámolt Fulgencio Batista elnökkel 1959-ben, rohamosan épült ki a kommunista rezsim Kubában. Ezzel együtt járt a nyugattal, de mindenekelőtt az Egyesült Államokkal szembeni elszigetelődés. A több mint ötven éven át tartó állapot a divaton is meglátszott. A nemzetközileg elismert nagy divatházak modelljei nem vonultak fel a kubai divatheteken.

Az amerikai-kubai diplomáciai kapcsolatokat tavaly júliusban indították újra. Barack Obama idén márciusban 57 éves jeget tört meg azzal, hogy amerikai elnökként hivatalos látogatást tett a szigetországban. Pár nappal később követte őt a Rolling Stones, most pedig a Chanel.

A világ egyik legnagyobb divatháza Karl Lagerfeld kreációival vonult fel a Paseo del Pradón Havannában. Mivel nemzetközi divathét több mint félévszázada nem volt már, a Chanel pedig még sosem tartott bemutatót Kubában, nagy figyelemmel követték az eseményt a helyiek és a nemzetközi sajtó.

A Chanel 82 éves tervezőjének kollekcióját természetesen Kuba kulturális gazdagsága ihlette. A darabokat olyan hírességek csodálták meg, mint például Vin Diesel, vagy Gisele Bündchen. Különleges vendégnek számított Fidel Castro 17 éves unokája, Antonio Castro, aki modelljelöltként nagy megtiszteltetésnek érezte, hogy részt vehet a bemutatón.

Miközben a celebritásokat külön erre az alkalomra bérelt színes amerikai antik autókkal fuvarozták végig a fővároson, a helyieket igyekeztek távol tartani a kifutótól. Ők csak rendőrségi szalagok és kordonok mögül pipiskedve kaphattak el egy-egy pillanatot a távolból.

Ez meg is osztotta a kubaiakat, akik közül 70 százalék dolgozik az államnak csupán körülbelül havi 6.700 forintért – derül ki az AFP és a Reuters beszámolóiból. Volt, aki szégyenletesnek nevezte, hogy nem engedik közelebb a helyieket. Más viszont azt nyilatkozta: „azért, mert én nem engedhetem meg magamnak, nem akarom másoktól is megvonni a luxust.”

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez