Az enyhülés ellenére sem enged Guantánamóból Washington

Az Egyesült Államok jelenleg nem akar változtatni a kubai területen, a Guantánamói-öbölben működő amerikai haditengerészeti bázis bérleti szerződésén – jelentette ki hétfőn Washingtonban John Kerry amerikai külügyminiszter.

Kerry a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok nagykövetségi szintre emelésének napján nyilatkozott erről a kubai diplomácia vezetőjével, Bruno Rodríguezzel az amerikai fővárosban közösen megtartott sajtótájékoztatóján. Mindkét külügyminiszter a fennmaradt nézetkülönbségek között említette meg az amerikai támaszpont kérdését.

A bérleti szerződést a spanyol-amerikai háború nyomán, 1903-ban Theodore Roosevelt amerikai és Etrada Palma kubai elnök írta alá. A megállapodást, amely csak mindkét fél beleegyezésével mondható fel, és amely a bérleti díjat 2000 amerikai dollárban állapította meg, 1938-ben megújították és a bérletet 4085 dollárra emelték.

A kommunista irányítás alatt álló Kuba a Guantánamói-öbölbeli, mintegy 120 négyzetkilométeres, szárazföldi és tengeri terület feletti amerikai ellenőrzést területbirtoklásnak tartja, a bérletet pedig – egyetlen év kivételével – nem vette át. A szerződést ugyanis jogtalannak tartja, és azt álláspontja szerint Washington ráerőszakolta Havannára.

Rodríguez hétfőn sürgette “a törvénytelenül elfoglalt guantánamói terület” visszaszolgáltatását. Emellett a folytatódó amerikai kereskedelmi embargót nevezte meg a kormányát leginkább aggasztó, lezáratlan kétoldalú ügyek között. A kapcsolatok normalizálása érdekében a kubai külügyminiszter sürgette a kereskedelmi tilalom maradéktalan megszüntetését, valamint azt, hogy Washington tartsa tiszteletben Kuba szuverenitását, a kubaiak pedig kapjanak kárpótlást az elszenvedett “emberi és gazdasági károkért”.

Kerry elmondta, hogy az Obama-kormány mielőbb szeretné elérni a Kuba ellen 1962-ben bevezetett gazdasági embargó megszüntetését – a kérdésben a döntés joga a republikánus többségű kongresszusé -, de leszögezte, hogy amerikai részről jelenleg nincs szándék a guantánamói bérleti szerződés módosítására. Kijelentette ugyanakkor: Washington megérti, hogy a kérdés fontos Havanna számára.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez