Olaszország befogadott egy jemeni foglyot Guantanamóról

A Pentagon vasárnap bejelentette: több év előkészítés után átszállítottak egy jemeni fogvatartottat a börtönbázisról Európába. A fogolytáborban így már csak 78-an maradtak.

“Az Egyesült Államok hálás az olasz kormánynak humanitárius gesztusáért és készségéért, hogy támogassa a guantanamói börtön bezárására tett amerikai erőfeszítéseket” – olvasható az amerikai védelmi minisztérium közleményében.

Fáíz Ahmad Jahja Szulejmán átszállítását közel hat éve hagyták jóvá az amerikai hatóságok. A hadsereg feljegyzései szerint a 40 év körüli férfit azzal gyanúsították, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat soraiban harcolt az amerikai vezetésű szövetséges erők ellen Afganisztánban. A férfit sosem helyezték vád alá.

Emellett az Egyesült Államok nem szállít vissza jemeni foglyokat hazájukba az ott uralkodó káosz miatt, ezért egy olyan másik államot kellett keresni, amely befogadja a férfit. A tisztségéből januárban távozó Barack Obama amerikai elnök 2008-as kampányában azt ígérte, hogy bezárja az eljárás nélküli fogva tartásokról és kínzásokról elhíresült, a 2001. szeptember 11-én elkövetett New York-i és washingtoni terrortámadások után létrehozott börtönt.

Szakértők szerint annak szinte minimális az esélye, hogy sikerül a vonakodó kongresszuson keresztülvinni egy Guantánamo bezárására vonatkozó törvénytervezetet. A katonai börtön felszámolása ugyanis azzal járna, hogy több tucat közveszélyes lakójának az Egyesült Államok fogházaiban kellene megfelelő helyet találni, ezt viszont jelenleg jogszabályok tiltják.

A republikánusok ellenzik, hogy a guantanamói foglyokat amerikai börtönökbe szállíttassák át, és készek akár bírósághoz is fordulni, ha Obama ezt elnöki rendelettel oldaná meg.

Guantánamóban egykor 800 foglyot tartottak elzárva, mára ez a szám tizedére csökkent. A kormányzat nagyjából 20 körülire szeretné csökkenteni a rabok számát, ami már olyan alacsony, hogy nem érné meg fenntartani miatta a börtönt. A nyolcvanból harminc foglyot külföldi országok hajlandóak befogadni: az átszállításra a külügyminisztérium még a nyáron szeretne sort keríteni.

Ugyanakkor Washingtonnak nem kis erőfeszítésébe került, hogy meggyőzzön más államokat arról, hogy fogadják be a foglyokat, mivel azok merényletektől tartanak, és látják, hogy az Egyesült Államok nem hajlandó átvenni a rabokat.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez