Az utolsó brit fogoly is elhagyhatta Guantánamót

Pénteki brit médiaértesülések szerint szabadon engedték Guantánamo utolsó brit foglyát, aki 13 évet töltött az Egyesült Államok által fenntartott kubai börtöntáborban.

A BBC és a Sky News brit hírtelevízió egybehangzóan jelentette péntek reggel, hogy Shaker Aamer már útnak is indult Nagy-Britannia felé egy katonai repülőgépen.

A szaúd-arábiai születésű Aamer nem brit állampolgár, de állandó nagy-britanniai tartózkodási engedélye van, miután felesége brit, és négy gyermekük is Nagy-Britanniában született.

A 46 éves Aamert Afganisztánban fogták el 2001-ben, és azzal gyanúsították, hogy kapcsolatban állt az al-Kaida terrorhálózattal. Egy évvel később átszállították a guantánamói táborba, ahol pénteki elengedéséig fogva tartották, vádemelés és bírósági eljárás nélkül.

Az amerikai hírszerzés szerint Aamer egy tálib felkelőcsoport parancsnoka volt, és személyesen is találkozott Oszama bin Ladennel, az al-Kaida néhai vezetőjével. Aamer azonban mindig is tagadta, hogy köze lett volna az al-Kaidához vagy a tálibokhoz, és saját állítása szerint jótékonysági tevékenységet végzett Afganisztánban.

Guantánamóról már legalább tucatnyi brit állampolgárságú, vagy nagy-britanniai lakóhelyű fogoly tért haza az elmúlt évtizedben. Az első csoport tagjai, akiket még 2004-ben engedtek vissza Nagy-Britanniába, annak idején brit lapoknak azt mondták, a táborban az amerikaiak olyan brutalitással próbáltak értesüléseket kicsikarni belőlük, hogy végül hamis beismerő vallomásokat tettek.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez