Régen volt már ilyen: ma Kubába látogat az amerikai elnök

Vasárnap kezdődő kétnapos, történelmi látogatásával Barack Obama fel akarja gyorsítani és visszafordíthatatlanná tenni az amerikai-kubai viszony javítását.

Az Egyesült Államok elnöke helyi idő szerint vasárnap este érkezik Kubába, feleségével Michelle Obamával, két kislányával és anyósával együtt. A kíséret tagja lesz több kormánytag, tucatnyi demokrata párti és republikánus kongresszusi képviselő, üzletemberek és vállalkozók csapata és jó néhány kubai-amerikai polgár is.

Obama 1959, a kubai-amerikai diplomáciai kapcsolatoknak a kubai forradalom győzelme után történt megszakítása óta az első amerikai elnök, aki a kommunista szigetországba látogat. Az elnököt vasárnap a havannai óvárosban álló katedrálisban fogadja Jaime Ortega bíboros, aki Ferenc pápával együtt segítette a titkos tárgyalásokat a kapcsolatok helyreállításáról.

Obama csak látogatásának második napján találkozik Raúl Castróval, miután megkoszorúzta a XIX. századi kubai hős, José Martí emlékművét. Castro állami vacsorán látja vendégül az amerikai elnököt és kíséretét.

Ben Rhodes, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese a The Wall Street Journalnak azt nyilatkozta: az utazás része az Obama-kormányzat azon erőfeszítésének, hogy a kétoldalú kapcsolatokban történt elmozdulást tartóssá tegye, megszilárdítsa. “Ezzel az utazással és törekvéssel, hogy valamennyi területen haladást érjünk el, még több amerikai számára könnyítjük meg a kubai utazást, még több amerikai üzletember dolgozhat Kubában, s mindebből a kubai népnek is még több haszna származik” – fogalmazott Rhodes.

A kubai-amerikai kapcsolatokról tartandó beszédében Obama megerősíti majd elkötelezettségét az emberi jogok mellett. Ugyanakkor azt is egyértelművé teszi majd, hogy ezek erősítése a kubai nép dolga, s az amerikai politika arra összpontosít, hogy segítse a kubaiakat a jobb jövőjük megteremtésében.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez