Manszae – 10 percre újságírók is bemehettek az észak-koreai pártkongresszusra

Váratlanul külföldi újságírókat engedtek be hétfőn az Észak-Koreában kormányzó Koreai Munkapárt napok óta tartó kongresszusára; riporterek egy kis csoportja körülbelül tíz percig nézhette a rendezvényt.

A pénteken kezdődött – 36 év után először megrendezett – pártkongresszusnak mindeddig a közelébe sem engedték azt a több mint száz külföldi újságírót, akinek Phenjan engedélyezte, hogy az eseményről tudósítson.

Eddig a legközelebbi pont, ahonnan a helyi őrök által kísért tudósítók az Április 25. palotára rá tudtak látni, egy onnan 200 méterre lévő járdaszegély volt.

Az újságírók aközött választhattak, hogy hotelszobáik tévékészülékein keresztül követik az eseményeket, vagy hagyják, hogy észak-koreai tisztségviselők a rezsim barátságos és sikeres arcát mutató, gondosan kiválasztott turisztikai csemegékkel szórakoztassák őket.

Hétfőn azonban, ha csak néhány tucat külföldi sajtómunkás előtt is, de  megnyíltak a kongresszusi palota kapui. A katonazenekar belefogott abba az üdvözlődalba, amely az észak-koreai vezető nyilvános megjelenéseit vetíti elő, majd Kim Dzsong Un valóban belépett a hatalmas terembe, és magabiztosan a pódiumra lépett.

A 33 éves Kim megjelenése a több ezer pártküldött álló ovációját váltotta ki; az emberek azt harsogták, “manszae, manszae”, azaz hosszú életet kívántak legfelsőbb vezetőjüknek.

Ezek után a mindössze reprezentatív pozíciónak számító házelnöki tisztséget betöltő Kim Jong Nam felolvasta vezető pártfunkcionáriusok neveinek hosszú lajstromát, amiből kiderült, hogy a fiatal vezető a kongresszuson új tisztséget kapott: a párt elnöke lett. A 2011 óta hatalmon lévő Kim már eddig is a tömörülés élén állt, de mint a párt első titkára.

Elődjei megtartották haláluk után kapott címeiket: nagyapja, Kim Ir Szen továbbra is az “örök államelnök”, apja, Kim Dzsong Il a párt “örök főtitkára” maradt.

Az újságírók rövid látogatását annál hosszabb biztonsági vizsgálatok előzték meg, amelyek során a mobiltelefonokon túl golyóstollaikat is elvették tőlük. A tudósítókra vonatkozó szabályok között szerepelt, hogy nem készíthettek felvételeket a jelenlévő mintegy 3400 delegált jegyzeteiről sem.

Fotó: Wikipedia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez