Elérhetik Amerikát Észak-Korea atomfegyverei

Rendszerbe állította új interkontinentális rakétáit Észak-Korea, amelyekben nukleáris robbanófejet is elhelyezhet – jelentette ki az Egyesült Államok Északi Parancsnokságának főnöke.

“Nem tudjuk, mikor próbálták ki a KN-08-as interkontinentális rakétákat és azt sem, hol tart a nukleáris programjuk, de azt hisszük, hogy immár képesek olyan kis atomfegyvert gyártani, melyet el lehet helyezni a rakéta fejrészében”

– idézte William Gortney admirálist a Bloomberg üzleti hírügynökség. Észak-Korea 2006 óta három nukleáris kísérletet hajtott végre, és emiatt ENSZ szankciók sújtják a világtól elzárkózó kommunista országot. Phenjan már 2013-ban megfenyegette egy atomháborúval az Egyesült Államokat, mondván, már képes elérni partjait. A szakértők akkor úgy vélték: legfeljebb Guam szigetéről lehet szó, amely fontos amerikai támaszpont a Csendes-óceánon. Azóta kiderült, valóban sokat fejlődött Észak-Korea haditechnikája: az új interkontinentális rakéták hatótávolsága 9000 kilométer, vagyis elvben elérhetik az USA nyugati partvidékét.

Mindezt nem véletlenül most hozták nyilvánosságra. Az amerikai védelmi miniszter, Ashton Carter ugyanis csütörtökön Szöulba látogat abból az apropóból, hogy végéhez közelít a szokásos, éves amerikai-dél-koreai hadgyakorlat. Ennek célja hivatalosan az elrettentés.

Közben Vang Ji kínai külügyminiszter azt javasolta, kezdjék újra a hatoldalú tárgyalásokat Pekingben. Ezek több mint hat éve állnak, ugyanis mindkét Korea, és az USA is előfeltételekhez kötik az újrakezdést A kínai külügyminiszter szerint viszont félúton kell találkozni ahhoz, hogy újrainduljon az egyezkedés Észak-Korea atomfegyvereiről.

Washingtoni értékelés szerint Phenjan már olyan kis atomhatalom, mely elérheti az Egyesült Államokat is. Mennyire veszélyes ez?

“Kilőhetik az atomrakétákat az USA irányába, de mi valamennyit le tudjuk lőni!”

– hangsúlyozta az északi parancsnokság főnöke, William Gortney admirális.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez