A kaukázusi Iszlám Állam kivégzett egy orosz kémnőt

Az eddigi információk szerint Elvira Karajeva négy éve épült be az Iszlám Állam kaukázusi szervezetébe. Ez idő alatt értékes információkat szivárogatott ki az orosz titkosszolgálatnak, és közreműködött hét dzsihadista harcos megölésében is. A kémnőt azonban sikerült leleplezniük a terroristáknak, és nyomban ki is végezték.

Az orosz kémnő halálát Moszkvában nem erősítették meg. Az Iszlám Állam kaukázusi szárnya azonban terjedelmes cikkben számolt be Elvira tevékenységéről és leleplezésének körülményeiről saját, Isztok nevű orosz nyelvű internetes oldalán.

A cikk szerint Elvira Karajeva négy éve épült be az Iszlám Állam kaukázusi szárnyába. Ez idő alatt pedig értékes információkat szivárogtatott ki a terrorszervezet bázisainak, harcálláspontjainak és rejtekhelyeinek pontos helyeiről, illetve több dzsihadista harcos személyazonosságát sikerült felfednie, ami nagyban hozzájárult hét terrorista likvidálásához. A cikkben az áll, hogy a kémnőt többször is meggyanúsítottak a terroristák, de kihallgatása során többnyire sikerült meggyőznie ártatlanságáról és a terrorszervezet iránti hűségéről a kalifátus vallatóit. Akiknek végül úgy sikerült tetten érniük, hogy kezükre került egy hangfelvétel, amelyen Elvira az orosz titkosszolgálatnak számol be tevékenységéről. A hangfelvételen az is elhangzott, hogy Elvira hozzáment egy dzsihadistához, Abu Muszlimhoz, akit végül megmérgezett. A kémnő utolsó kihallgatásakor mindent bevallott, miután a vallatói szembesítették a birtokukba került hangfelvétellel. Ezután ki is végezték – írja az Isztok.

2000px-Flag_of_Caucasian_Emirate.svg

Az orosz kémnő kivégzéséről az észak-kaukázusi Csecsen Köztársaság vezetése is mélyen hallgat, annak ellenére, hogy Ramzan Kadirov csecsen elnök korábban többször is kijelentette, hogy könyörtelen harcot vívnak az Iszlám Állam ellen. A csecsen elnök olyan kijelentéseket is tett, hogy a csecsen fegyveres erök „legjobb harcosai” jelenleg Szíriában harcolnak, segítve az orosz vadászgépek tevékenységét az Iszlám Állammal szemben. Kadirov korábban arról is beszámolt, hogy egy komoly kémhálózatot is sikerült kiépíteniük a Kalifátusban, hogy minél többet megtudjanak a terroristákról.

Az Iszlám Állam kaukázusi szárnya egyébként nem először leplezett le orosz kémet. Decemberben a 23 éves Khasiev Magomidit fejeztek le, miután kiderült, hogy Moszkvának kémkedett. Kivégzéséről és beismerő vallomásáról videót is készítettek a terroristák, amit az interneten nyilvánosságra is hoztak. A felvételen Magomidi elmondta, hogy az orosz titkosszolgálat szervezetbe be, megjárta Szíriát is, és az volt a feladata, hogy orosz származású dzsihadistákról gyűjtsön információkat az orosz titkosszolgálatnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez