Elindult a Csíksomlyó Expressz-Székely Gyors

Reggel hat óra előtt tíz perccel gördült ki a Keleti Pályaudvarról a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz Össznemzeti zarándokvonat 1200 utassal Erdélybe, a csíksomlyói búcsúra.

A zarándokvonatok története 2007 kora őszére nyúlik vissza. A Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetői felismerték, hogy az évszázadok óta létező, ám a szocialista Romániában majdhogynem tiltott csíksomlyói búcsú a román diktátor, Ceaucescu bukása után az erdélyi magyarok, székelyek mellett az anyaországi magyarok és a világ magyarságának ökumenikus, szent találkozójává vált, ahová százezrek zarándokolnak el. Az elsődleges vallási töltet mellett az ünnep nemzeti jellege is markánsabbá vált.

A székelyföldi, csíksomlyói Mária ünnepre gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek, érkeznek a hívők. A vonat viszont hiányzott a közlekedési eszközök közül, holott ennek kapacitása a legnagyobb. És nem utolsósorban jóval kényelmesebb a többinél és az egyszerű utazásnál többet is nyújt; tágassága miatt programokat lehet szervezni az étterem/büfé kocsikban. A Kárpáteurópa Utazási Iroda ezért egyedülálló vállalkozásba kezdett. Felkeresték 2007 őszén a MÁV-START-ot, akinek vezetői pozitívan fogadták a kezdeményezésüket.

20160513_054523
Ilyen jellegű zarándokvonatok – melyek akár chartervonatnak is nevezhetnénk – ekkor még nem igazán szerepeltek a MÁV kínálatában. Több mint három negyedéves munka volt az első zarándokvonat megszervezése. Fel kellett venni a kapcsolatot a román vasúttársasággal, meg kellett állapodni velük a magyar mozdony romániai vontatásáról, az utazási irodának több száz falusi székely szálláshelyet kellett végig járnia, megegyezni a szállásról, ellátásról, megszervezni az erdélyi programokat. A falusi turizmust azért választották a Kárpáteurópa vezetői mert egy vonatnyi vendéget kapacitás hiányában nem tudtak fogadni a csíkszeredai szállodák, másrészt a magyarországi vendégek és székely vendéglátóik így megismerhették egymás életét, gondjait, örömeit, mindennapjait.

Több száz elkötelezett, lelkes ember, magyarok és székelyek, utazási irodások és vasúti vezetők, alkalmazottak munkája nyomán 2008 pünkösdjén a szent koronás címerrel díszített kultikus NOHAB mozdony vezetésével indult az első zarándokvonat, a Székely Gyors.

A vonat 8 kocsijában 400 zarándokot vitt Erdő Péter bíboros prímás érsek áldásával a csíksomlyói búcsúba. 1944 óta ez volt az első magyar személyvonat amely eljutott az ezeréves határra. Ezért mondták akkor a székelyek: …késtetek, késtetek 64 évet!

Azóta a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV-START minden év pünkösdjén elindítja a Székely Gyorsot. A hétvégén már 9. alkalommal érkeznek Erdélybe a zarándokvonatok. A Kárpáteurópa 2010 óta már 2 zarándokvonatot küld Csíksomlyóra. Az egyik a Székely Gyors, a másik a Csíksomlyó Expressz. Utóbbi Dunántúlról, Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti Pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, majd Össznemzeti Zarándokvonatként halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé. Ott Nagyváradon, Kolozsváron, a Kalotaszegen át érkezik Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait.

Az következő napon a program a Csíksomlyói búcsú, a szent mise. A Csíksomlyói Búcsúra több százezren kíváncsiak.

A Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó közötti nyereg minden évben megtelik hívőkkel: együtt imádkozva ünneplik a Szentlélek eljövetelét.

Hihetetlenül látványos és hangzását tekintve is megdöbbentő, melyet ez a Búcsú létrehozott: egyszerre imádkozik fiatal és idős, férfi és nő, felnőtt és gyermek. Egyszerre hangzik el az „Ámen” és egyszerre némulnak el. Másnap az ezeréves határ, majd Madéfalván a Csík zenekar több tízezres szabadtéri koncertje várja az utasokat. A két vonat a Székelyföldön hol külön-külön, hol összekapcsolva halad. A negyedik napon pedig a megszokott útvonalon érkezik vissza Magyarországra.

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz többet nyújt egy vasúti utazásnál. A vonat 16 kocsiból áll, amelyből 2 étterem/büfé kocsi, ahol egy 4 csillagos szálloda munkatársai szolgálják ki az utasokat, nem 4 csillagos áron. A kulináris élvezetek mellett autentikus magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja itt az utasokat. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz kocsijai behangosítottak, az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják a zarándokokat a látnivalókról.

A két vonaton 1200-an utaznak, azért nem többen mert a vonatok hossza adott. A zarándokvonatok útjának megszervezése, a Kárpáteurópa összes munkatársának 9 hónapos elfoglaltságot jelent. A MÁV-nál és a MÁV-Startnál több tucatnyian foglalkoznak ezzel. A szerelvényen 18 idegenvezető ugyanennyi utaskísérő vasutas, akiket kalauznak is nevezhetünk, 4 fős zenekar, 8-10 fő felszolgáló, 2 szakács, a MÁV-START 2 munkatársa , természetesen 2-3 mozdonyvezető és 2 utazási iroda vezető gondoskodik az utasokról.

Székelyföldön a falvakban 8-10 szállásszervező és kb. 200 falusi házigazda várja a vendégeket.

A zarándokvonaton egy-egy római katolikus és református lelkivezető várja a híveket. És ehhez jönnek a helyszíni programok, például a Csík zenekar koncertjével foglalkozó madéfalvi városvezetők és koncert menedzserek. Összességében évente több száz embernek nyújt értelmes elfoglaltságot a vonatok útjának megszervezése.

20160513_054758
A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokvonatok 2008 óta több mint 20.000 kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. Csaknem 10.000 zarándokot vittek el a Csíksomlyói búcsúra és Gyimesbükkre, Magyarország ezeréves határára. Az induló Össznemzeti zarándokvonat szerelvénye csaknem fél kilométer hosszú, ezért még a Keleti Pályaudvar csarnokából is messze kiér az eleje. A vonatokon utaztak püspökök, politikusok, képviselők és sportolók. A tejesség igénye nélkül – Jenő az Aranycsapat hátvédje, dr. Papp Lajos a nemzet szívsebésze, Kiss-Rigó László római katolikus püspök, Tőkés László református püspök, Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke és még sok más ismert ember is a zarándokvonatok vendége volt.

Az össznemzeti zarándokvonat utasainak kb. 30-40 százaléka visszatér. Több olyan vendég is akad, aki minden évben felszállt ezekre a vonatokra.

Az utasok elvárása volt, hogy felmatricázott díszes MÁV mozdonyok húzzák a kocsikat. Csíksomlyót, az ezeréves határt megjárta már például a Liszt mozdony, az Aranycsapat mozdony, a Mátyás király mozdony és a Kárpáteurópa Utazási Iroda által felmatricázott Rákóczi mozdony. Az idei Össznemzeti Zarándokvonatot a vadonatúj Szent Márton villanygép húzza Erdélybe!

(Visited 16 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez